Polędwiczka wieprzowa z orzechową fasolką szparagową

Pomysł na to danie zaczerpnęłam z książki „Dieta w IO”. Spodobał mi się przede wszystkim przepis na orzechową fasolkę szparagową z dodatkiem cebuli i natki pietruszki, ale, tak jak w książce, postanowiłam podać ją razem z polędwiczką wieprzową.

Przygotowując marynatę do polędwiczki być może zechcecie zrezygnować z sosu Worcestershire. Macie do tego pełne prawo, aczkolwiek ja uważam, że z tym sosem mięso nabiera jakiegoś takiego fajnego smaku. Lubię go wykorzystywać. Zwłaszcza, że obecnie można go z łatwością dostać w sklepach stacjonarnych (np w Kaufland lub Auchan).

Sama fasolka, czyli główny bodziec do wypróbowania przepisu, również przypadła mi do gustu. Być może dałam za dużo masła orzechowego (dałam nieco kopiastą łyżkę), i wyszła taka nieco ciężkawa w konsystencji, ale ogólnie smak z tą orzechowa nutą, jak najbardziej mi podpasował.

W przepisie z książki obok bulionu wymienione jest, jako zamiennik, również mleczko kokosowe. Z taką kokosową nutą również może być ciekawie. Jest to opcja do przetestowania.

dla 2 osób:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 300 g)
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula (u mnie 2 małe cebule – żółta i czerwona)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 szkl. bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • musztarda
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • papryka mielona słodka i ostra
  • granulowany czosnek
  • oregano
  • suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
  • sól, pieprz
  • oliwa

W miseczce łączymy przyprawy: około 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, około 1/2 łyżeczki papryki ostrej, około 2/3 łyżeczki granulowanego czosnku, około 1 łyżeczkę oregano, około 1/2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim oraz sól i pierz). Dodajemy 3 łyżeczki oleju, 2 łyżeczki musztardy oraz 2 łyżeczki sosu Worcestershire, mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso, odstawiamy na około 30 minut.

Zamarynowane mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni, do lekkiego zarumienienia, z obu stron, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25-30 minut.


Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.

Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną na dużej patelni niewielką ilość oliwy i smażymy do zeszklenia na niewielkim ogniu. Dodajemy masło orzechowe oraz bulion. Kiedy całość się zagęści, dokładamy fasolkę, pestki dyni i część natki, dusimy razem jeszcze przez 2-3 minuty.

Upieczone mięso kroimy na plastry. Podajemy z fasolką w sosie orzechowym, posypane pozostałą posiekaną natką.