Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Pieczone ziemniaki z mięsnym nadzieniem, to pyszna i sycąca propozycja obiadowa, a nawet, przygotowane w większej ilości, mogą stanowić super danie imprezowe.

Ja przygotowuję ziemniaki w tej wersji dosyć często. Bardzo je lubimy. Kiedyś mój patent na ziemniaki był taki, że wcześniej gotowałam je lub wstępnie zapiekałam w piekarniku, ale teraz zdecydowanie bardziej smakują mi w wersji przygotowanej od początku we frytownicy beztłuszczowej. Jeżeli zastanawiacie się nad zakupem takiego sprzętu, to ja z mojej strony polecam bardzo – u nas sprawdza się fantastycznie, nie tylko do takich ziemniaków.

  • 4-5 większych ziemniaków
  • 400 g mięsa mielonego, drobiowego
  • kawałek małej, młodej cukinii (około 150 g)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • garść tartego sera cheddar
  • mielona papryka słodka i ostra
  • mielony imbir
  • sól, pieprz

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Ziemniaki nadziewane mięsem mielonym – Sposób wykonania:


Ziemniaki dokładnie szorujemy.

Zapiekamy we frytownicy beztłuszczowej do miękkości (u mnie w OVI XXL przez około 35-40 minut w 180 stopniach).

Ewentualnie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie lub pieczemy w piekarniku, aż do miękkości (widelec powinien z łatwością wejść w ziemniaki, ale nie mogą się one rozpadać).

Ziemniaki odkładamy do przestudzenia, po czym kroimy na pół i wydrążamy łyżeczką środek (spód i boki ziemniaka powinny pozostać nienaruszone).


Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię oraz paprykę również kroimy w drobną kostkę

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i wrzucamy cebulę, smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i smażymy, co jakiś czas mieszając.

Po chwili dokładamy paprykę, smażymy do czasu, aż mięso straci różowy kolor.

Dodajemy pomidory z puszki i dusimy przez około 10-15 minut na średnim ogniu.

Pod koniec dokładamy cukinię, smażymy, już bez przykrywki, aż cukinia nieco zmięknie, a wszystkie płyny odparują z patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą imbiru oraz mielonej papryki słodkiej i ostrej.

Do farszu można również dodać część wydrążonych ziemniaków.

Gdy farsz nieco przestygnie dodajemy do niego tarty ser, mieszamy.

Przygotowane ziemniaki napełniamy mięsnym farszem. Zapiekamy kilka minut, aż składniki się zagrzeją, a ser roztopi (u mnie we frytownicy beztłuszczowej przez około 10 minut).

Upieczone ziemniaki podajemy razem z sosem czosnkowym i np ugotowanymi na parze brokułami.