Cukinia i marchewka z pastą orzechową

Cukinia i marchewka z pastą orzechową to danie, na którego przygotowanie z pewnością bym nie wpadła. Przepis rzucił mi się w oczy w książce Dieta w IO i postanowiłam go wypróbować. Efekt końcowy bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.

Z przepisu otrzymujemy 2 porcje bezmięsnego posiłku. Dodam, że jak dla mnie jest to bardzo sycące danie samo w sobie, choć myślę, że można też przygotować je jako dodatek np do ryby lub np polędwiczek z kurczaka.

Pomimo, że jest to posiłek na wytrawnie, ma on w sobie zalążek czegoś słodkiego (pasta orzechowa). Dla mnie bomba. Jedyne co, to nie wykorzystałam całej pasty orzechowej, bo wydawało mi się, że jest jej nieco za dużo.

  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • około 10 cm kawałek pora
  • kilka suszonych pomidorów
  • ulubione kiełki (u mnie brokułu)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Pasta z nerkowców: (ja jednorazowo wykorzystałam tylko część pasty)

  • 1 szkl. namoczonych przez noc nerkowców
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Nerkowce zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy. Wraz z sezamem i ząbkiem czosnku miksujemy w rozdrabniaczu na gładką pastę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Marchewkę oraz cukinię kroimy w grubsze słupki/na zapałkę. Pora kroimy w kostkę. Warzywa dusimy na łyżce oliwy, na malutkim ogniu, do miękkości. Dodajemy suszone pomidory. Całość oprószamy solą oraz pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy przygotowaną pastę (ja dałam mniej więcej 2/3; dodatkowo, jeśli jest taka potrzeba, można wlać na patelnię łyżkę wody). Smażymy krótko, do połączenia.

Warzywa podajemy na ciepło, posypane kiełkami.