Omlet z cukinią i serem feta

Pyszna opcja na białkowo-tłuszczowe śniadanie to bez wątpienia różnego rodzaju omlety. Tym razem proponuję Wam moje najnowsze odkrycie, a mianowicie omlet z cukinią, suszonymi pomidorami i fetą. Jest pyszny.

2 porcje:

  • 4 jajka
  • około 140 g małej, młodej cukinii
  • 1 cebula
  • 50 g sera feta (u mnie favita do grillowania i sałatek)
  • 2 suszone pomidory z zalewy
  • 1-2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 łyżka oliwy
  • oregano, granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Jajka wybijamy do garnuszka, doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu i dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy posiekaną dymkę.

Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę lub na cienkie półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i obsmażamy na niej, na niewielkim ogniu cebulę. Gdy cebula zmięknie dodajemy posiekane suszone pomidory, a po chwili również przygotowaną cukinię. Oprószamy granulowanym czosnkiem i oregano. Smażymy przez około 2-3 minuty, po czym całość zalewamy przygotowanymi jajkami. Na wierzch dajemy rozkruszony ser. Smażymy na dość małym ogniu, pod przykryciem, aż omlet się zetnie (nie trzeba go przewracać na drugą stronę).

Gotowy omlet kroimy na pół (na dwie porcje).