Sałatka z selera konserwowego z winogronami i fetą

Ta sałatka okazała się niezwykle pozytywnym zaskoczeniem. Nie było osoby, która by jej nie chwaliła i nie poprosiła o dokładkę. I aż żal, że wyszła jej niezbyt duża porcja 😉

Sałatka z selera konserwowego z winogronami i fetą z pewnością spisze się jako sałatka imprezowa. Goście z pewnością będą zachwyceni i połączeniem smaków i tekstur. Słona feta idealnie komponuje się ze słodkimi winogronami, a podprażone płatki migdałowe nadają chrupiącego charakteru. Całości dopełnia czosnkowy sos, który idealnie się tutaj wpasowuje.

Pyszna sałatka. Polecam ją Wam gorąco, bo te kilka składników dało finalnie doskonały efekt.

  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 400-500 g zielonych, bezpestkowych winogron (polecam odmianę sweet globe)
  • około 180-200 g fety/favity
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki łagodnego majonezu
  • 1-2 małe ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Seler osączamy z zalewy, dokładnie odciskamy, po czym siekamy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski.

Winogrona myjemy, kroimy na pół.

Fetę kroimy w drobną kostkę.

Płatki migdałowe prażymy na rozgrzanej, suchej patelni (pilnujemy, by się nie spaliły, co jakiś czas potrząsając patelnią).

Majonez łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.

Składniki sałatki mieszamy (część płatków migdałowych można odłożyć i posypać sałatkę już po wyłożeniu do docelowej salaterki).

inspiracja – wielkie żarcie/gospodyni miejska