Ziemniaki w sosie majonezowo-koperkowym

Pyszne młode ziemniaczki, idealne jako dodatek do obiadu lub do mięs z grilla. Tak naprawdę to nic innego, jak ugotowane i przestudzone ziemniaki, wymieszane z sosem na bazie jogurtu i majonezu z koperkiem i czosnkiem. Jest to kolejny dowód na to, że siła tkwi w prostocie. Te ziemniaczki, zwłaszcza podawane na zimno, po schłodzeniu w lodówce, są pyszne.

Jeżeli przeraża Was dodatek majonezu, możecie zastąpić go większą ilością jogurtu, aczkolwiek dla mnie wersja z majonezem jest zdecydowanie smaczniejsza. Wiadomo, że ze względu na kaloryczność dania nie jest to propozycja na codzienne gotowanie, ale raz na jakiś czas warto się skusić.

  • około 800 g małych, młodych ziemniaków
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu kieleckiego
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz

Ziemniaki szorujemy dokładnie, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do schłodzenia.

Majonez łączymy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku szczyptą płatków chili oraz solą i pieprzem. Sos mieszamy z zimnymi ziemniakami. Podajemy po schłodzeniu.