Naleśniki z serem i brzoskwiniami

Dziś zapiekanka naleśnikowa, czyli pomysł na słodki obiad.

Naleśniki smarujemy masą serową, układamy brzoskwinie i zwijamy w rulonik. Następnie kroimy go na 4 części, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy. Całość przykrywamy osłodzoną kwaśną śmietaną, posypujemy płatkami migdałowymi i ponownie wstawiamy do zapieczenia.

Takie naleśniki sernikowe są słodkie i bardzo sycące. Z pewnością nie są lekkie, nadzienie serowe, powiedziałabym, że jest dość „ciężkie”. Mimo to, uważam, że to fajna opcja na obiad na słodko.

Jeśli nie chcesz zapiekać ich z kwaśną śmietaną, myślę, że fajnie sprawdziłby się do polania gotowych naleśników jakiś słodki sos: owocowy (np zmiksowane truskawki połączone z jogurtem) lub rzadki budyń czekoladowy (przygotowany na nieco większej ilości mleka, niż podane jest na opakowaniu).

Naleśniki:

  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • brzoskwinie z puszki
  • 375 g serka śmietankowego, kanapkowo-sernikowego (typu philadelphia, twój smak itp)
  • 250-350 g twarogu półtłustego typu klinek
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego, bez cukru (proszek)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • mały kawałek zimnego masła
  • płatki migdałowe

Na wierzch:

  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany wiejskiej 18%
  • 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • płatki migdałowe
  • owoce drobne – opcjonalnie

Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w garnku, miksujemy do połączenia. Odstawiamy na około 30 minut, po czym, na rozgrzanej, suchej patelni, smażymy cienkie naleśniki.


Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w drobną kostkę (ja część kroiłam na plasterki, ale to te pokrojone w kostkę, lepiej się zawijały).

Twaróg klinek kruszymy do miski, dodajemy serek śmietankowy (3 op. serka Philadelphia), proszek budyniowy, oba cukry oraz żółtko, dokładnie miksujemy.


Na każdy naleśnik wykładamy porcję nadzienia serowego, posypujemy brzoskwiniami. Zwijamy w rulon. Naleśniki kroimy na 3-4 części i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch ścieramy masło oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym. Wykładamy na wierzch naleśników, posypujemy drugą garścią płatków migdałowych i ponownie wstawiamy do piekarnika, na około 5-10 minut.

Podajemy ze świeżymi owocami jagodowymi.

UWAGI: W wersji szybszej nie musisz kroić naleśników na mniejsze kawałki i układać ich w naczyniu „na stojąco”, równie dobrze można je po prostu zrolować i zapiec.

Myślę, że zamiast zapiekać naleśniki z kwaśną śmietaną, można podać do nich sos owocowy lub budyniowy.