Pomidory z majonezem i serem – dodatek do grilla
Ależ to jest dobre! Niby nic, a jednak nie można się od tak przygotowanych pomidorów oderwać. Jeśli nie znasz tego patentu, wypróbuj go koniecznie. Wystarczy plastry pomidora posmarować niewielką ilością majonezu (ja preferuję Kielecki) i posypać tartym cheddarem. Tyle! Dla urozmaicenia sprawdzi się też odrobina posiekanej dymki. Pomidory warto też oprószyć pieprzem ziołowym i szczyptą soli.
Ja zrobiłam takie pomidory po raz pierwszy jako dodatek do obiadu, jako alternatywa dla surówki pomidorowej z cebulą i śmietanką, i ta wersja została z nami na dłużej.
A jeśli lubisz takie proste, pomidorowe sałatki, to koniecznie wypróbuj też przepis na sałatkę pomidorową z serem feta i sosem czosnkowym. Też smakuje obłędnie dobrze 🙂
- 3-4 duże pomidory np malinowe
- 3-4 łyżeczki majonezu (super się sprawdza Kielecki)
- garść tartego sera cheddar
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- posiekana dymka
Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, układamy w misce i zalewamy wrzącą wodą. Po chwili wodę odlewamy, a z pomidorów zdejmujemy skórkę. Kroimy na plastry.
Na półmisku rozkładamy plastry pomidorów, oprószamy je szczyptą soli i pieprzu ziołowego, smarujemy majonezem. Następnie posypujemy tartym serem cheddar oraz posiekaną dymką (ja miałam 2 warstwy pomidorów).