Omleto-tortilla z boczkiem

Omlet z boczkiem i serem na tortilli, czyli idealne śniadanie na dobry początek dnia!

Jeżeli szukasz inspiracji na pyszne i sycące śniadanie, to mam dziś dla Ciebie coś naprawdę dobrego 😊 Omleto-tortilla z boczkiem, to od dłuższego czasu moja ulubiona propozycja na pierwszy posiłek. Jest prosto, szybko i bardzo smacznie. Idealnie na weekendowy poranek, ale sprawdzi się też w ciągu zabieganego tygodnia.

Wystarczy kilka składników i kilka minut, by przygotować coś, co nie tylko nasyci, ale też poprawi humor na resztę dnia.

Wszystko zaczyna się od boczku pokrojonego na mniejsze kawałki i podsmażonego na suchej patelni, aż lekko się zarumieni (ale nie stanie się zupełnie chrupiący). Do tak przygotowanego boczku wlewamy roztrzepane jajka, doprawione solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy masa zaczyna się ścinać, na wierzch przykładamy placek tortilli i smażymy chwilę, aż omlet dobrze się połączy z plackiem. Następnie całość odwracamy na drugą stronę, posypujemy tartym serem i jeszcze chwilę podgrzewamy, aż ser się roztopi, a tortilla lekko się przypiecze. Na koniec dodajemy świeży szpinak, składamy omlet na pół i gotowe! T

Zrób takie śniadanie dla siebie lub bliskich i przekonaj się, jakie to dobre! Moim zdaniem to jedno z tych prostych dań, do których regularnie się wraca, bo smakuje świetnie i zawsze się udaje.

  • 3-4 plasterki boczku (u mnie surowy)
  • 2 duże jajka
  • garść tartego sera cheddar
  • 1 tortilla
  • garść świeżego szpinaku baby
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Omleto-tortilla z boczkiem – sposób wykonania:


Plastry boczku kroimy na 3 kawałki. Rozkładamy na suchej patelni i smażymy, aż do lekkiego zarumienienia (nie wysmażamy na chrupiąco).

Jajka wybijamy do garnuszka. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz granulowanego czosnku. Mieszamy małą rózgą kuchenną lub widelcem. Masą jajeczną zalewamy boczek. Chwilę smażymy na niezbyt dużym ogniu.

Gdy jajka powili zaczną się ścinać przykładamy do nich tortillę, smażymy jeszcze 1-2 minutki.

Następnie odwracamy omlet na drugą stronę.

Omlet posypujemy tartym serem i podgrzewamy kolejne 2 minutki (aż ser się roztopi, a tortilla nieco przyrumieni).

Przed podaniem na połowie omletu rozkładamy świeży szpinak. Składamy na pół.

Przenosimy na deskę i kroimy na połowę.