Kąski kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Przepyszna propozycja na wykorzystanie mięsa z nóg kurczaka. Nada się jako przekąska imprezowa, do zjedzenia na 1-2 kęsy, zaś podana razem z ryżem może stanowić opcję obiadową dla 3-4 osób.

Choć takie kąski można też przygotować z piersi kurczaka, gorąco zachęcam Was byście sięgnęli właśnie po udka bez skóry i kości. Po usmażeniu są bardziej soczyste i po prostu smakują lepiej.

Zamiast skrobi kukurydzianej można wykorzystać mąkę kukurydzianą, ale wówczas „panierka” nie wyjdzie tak chrupiąca.

Zróbcie sobie takie kąski, bo są przepyszne.

  • 3-4 udka kurczaka bez skóry i kości
  • 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • sól, pieprz
  • olej do głębokiego smażenia

sos:

  • 2/3 szkl. cukru
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1/3 szkl. octu jabłkowego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • granulowany czosnek

Dodatkowo:

  • sezam
  • dymka

Oczyszczone z błonek mięso kroimy w większą kostkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kawałki kurczaka obtaczamy w mieszance skrobi kukurydzianej i mąki ziemniaczanej, a następnie w rozmąconych jajkach.

Smażymy na głębokim oleju, z obu stron do zezłocenia. Osączamy na ręczniku papierowym.


W rondelku umieszczamy składniki na sos: cukier, ketchup, ocet jabłkowy, sos sojowy oraz około 1 łyżeczkę granulowanego czosnku. Odstawiamy na czas smażenia kurczaka. Pod koniec smażenia, naczynie z sosem stawiamy na palniku i podgrzewamy na małym ogniu, aż do lekkiego zgęstnienia (sos nie powinien gotować się zbyt mocno, ma tylko lekko „pyrkać” przez kilka minut).


Kąski kurczaka wkładamy do sosu i mieszamy, aż każdy kawałek obtoczy się w sosie. Kurczaka przekładamy do miseczki. Posypujemy ziarnami sezamu oraz posiekaną zieloną cebulką (dymką).