Pieczone bataty z twarożkiem

Pieczone bataty z twarożkiem.

Zrobiłam je jako obiad dla 2 osób. Podałam do nich pieczonego łososia i muszę przyznać, że bardzo mi to połączenie zasmakowało. Słodkie bataty świetnie komponowały się z doprawionym na ostro twarogiem. Wykorzystałam twaróg klinek, dodałam do niego startą rzodkiewkę i doprawiłam solą, pieprzem oraz mieloną papryką słodką i ostrą. Do tego dużo posiekanej dymki. Taką pastę często robiłam kiedyś na chleb, a w połączeniu z pieczonymi batatami, również świetnie smakowała.

  • 2 bataty
  • 250 g chudego twarogu
  • 6 rzodkiewek
  • dymka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • oliwa w spreju
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • łosoś do podania + ulubione przyprawy (u mnie kurkuma, oregano, sól, pieprz)

Pieczone bataty z twarożkiem i rzodkiewką: krok po kroku

Bataty dokładnie szorujemy, kroimy na pół i każdą połówkę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Połówki batatów oprószamy szczyptą soli i pryskamy niewielką ilością oliwy.

Wstawiamy do piekarnika lub frytownicy beztłuszczowej i pieczemy do miękkości.

Uwagi: ja piekłam we frytownicy beztłuszczowej; po około 30 minutach w 175 stopniach połówki jednego z batatów były już mięciutkie, dwie pozostałe połówki potrzymałam dodatkowe 5 minut. Należy sprawdzać i piec do miękkości, gdyż wiele będzie zależało od odmiany i wielkości ziemniaków).

Twaróg kruszymy, łączymy z jogurtem greckim oraz startą na dużych oczkach tarki rzodkiewką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką słodką i ostrą. Na koniec dodajemy posiekaną dymkę.

Przygotowany twarożek wykładamy na upieczone bataty.

Podajemy np z pieczony łososiem (u mnie pieczony w Ovi, około 10-15 minut w 175 stopniach, wcześniej moczony przez około 30 minut w wodzie z solą, a następnie osuszony i doprawiony kurkumą, pieprzem i oregano).