Pieczone bataty z twarożkiem
Pieczone bataty z twarożkiem.
Zrobiłam je jako obiad dla 2 osób. Podałam do nich pieczonego łososia i muszę przyznać, że bardzo mi to połączenie zasmakowało. Słodkie bataty świetnie komponowały się z doprawionym na ostro twarogiem. Wykorzystałam twaróg klinek, dodałam do niego startą rzodkiewkę i doprawiłam solą, pieprzem oraz mieloną papryką słodką i ostrą. Do tego dużo posiekanej dymki. Taką pastę często robiłam kiedyś na chleb, a w połączeniu z pieczonymi batatami, również świetnie smakowała.
- 2 bataty
- 250 g chudego twarogu
- 6 rzodkiewek
- dymka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- oliwa w spreju
- mielona papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
- łosoś do podania + ulubione przyprawy (u mnie kurkuma, oregano, sól, pieprz)
Pieczone bataty z twarożkiem i rzodkiewką: krok po kroku
Bataty dokładnie szorujemy, kroimy na pół i każdą połówkę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Połówki batatów oprószamy szczyptą soli i pryskamy niewielką ilością oliwy.
Wstawiamy do piekarnika lub frytownicy beztłuszczowej i pieczemy do miękkości.
Uwagi: ja piekłam we frytownicy beztłuszczowej; po około 30 minutach w 175 stopniach połówki jednego z batatów były już mięciutkie, dwie pozostałe połówki potrzymałam dodatkowe 5 minut. Należy sprawdzać i piec do miękkości, gdyż wiele będzie zależało od odmiany i wielkości ziemniaków).
Twaróg kruszymy, łączymy z jogurtem greckim oraz startą na dużych oczkach tarki rzodkiewką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką słodką i ostrą. Na koniec dodajemy posiekaną dymkę.
Przygotowany twarożek wykładamy na upieczone bataty.
Podajemy np z pieczony łososiem (u mnie pieczony w Ovi, około 10-15 minut w 175 stopniach, wcześniej moczony przez około 30 minut w wodzie z solą, a następnie osuszony i doprawiony kurkumą, pieprzem i oregano).