Tortilla z omletem i parówkami
Dziś pomysł na sycące śniadanie. Omlet z parówkami i tortillą podany z pomidorem i mozzarellą.
Początkowo nie byłam pewna czy taka propozycja zasmakuje mojemu Smykowi, ale wieczorem, przed zaśnięciem, zapytał jeszcze czy jutro mogłabym mu zrobić na śniadanie to samo. Zatem smakowało! 🙂
na 1 omleto-tortille/2 porcje:
- 1 tortilla
- 3 jajka
- 2 parówki dobrej jakości
- 1 pomidor
- 1 kulka mozzarelli np light
- kiełki słonecznika
- szczypta suszonej bazylii
- sól, pieprz czarny i ziołowy
- oliwa z oliwek do smażenia/masło
Parówki kroimy na plasterki.
Pomidora kroimy na plasterki.
Mozzarellę kroimy na plasterki.
Jajka wybijamy do garnuszka. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i czarnego pieprzu, dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy lub masła. Podsmażamy przez chwilę parówki. Następnie zalewamy je masą jajeczną (ja zgarnęłam je na środek patelni, by łatwiej było mi później zawinąć boki tortilli do środka). Po chwili smażenia, gdy omlet delikatnie zacznie się ścinać, przykładamy do niego placek tortilli, dociskamy. Smażymy jeszcze minutkę, po czym obracamy całość na drugą stronę. Od razu, na środku omleta, rozkładamy naprzemiennie po plasterku mozzarelli i pomidora. Oprószamy pieprzem ziołowym i suszoną bazylią. Posypujemy kiełkami. Brzegi omleto-tortilli zawijamy do środka, przykrywając pomidory z mozzarellą.
Zdejmujemy z patelni gdy mozzarella nieco się roztopi.