Sałatka z brokułem, wędzonym kurczakiem i migdałami

Brokuł, jajka, pomidorki – to trio zawsze świetnie gra ze sobą w sałatkach i jest pyszną bazą do powstawania nowych smakowitych połączeń. U mnie dziś sałatka dodatkowo wzbogacona pysznym, chrupiącym zielonym ogórkiem, krążkami cebulki, wędzonym kurczakiem, płatkami migdałowymi oraz sosem czosnkowym. Pycha!

  • 1 brokuł
  • 4 jajka
  • 1-2 garście roszponki
  • 1 mała wędzona pierś kurczaka
  • 1 ogórek zielony
  • około 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 malutka czerwona cebula
  • garść płatków migdałowych (u mnie płatki i słupki + kilka orzechów laskowych)

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 1/3 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Ja dodatkowo dzielę na jeszcze mniejsze kawałki.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę lub na ćwiartki.

Ogórka kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki (wg uznania).

Pomidorki kroimy na pół.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka lub na cienkie krążki.

Wędzoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę.

Płatki/słupki migdałowe prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.

Majonez łączymy z kwaśną śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę miodu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Na dnie talerza/półmiska rozkładamy roszponkę, dajemy brokuła, jajka, pomidorki, ogórka, kurczaka i cebulę. Polewamy sosem czosnkowym. Posypujemy migdałami.