Sałatka z brokułem, wędzonym kurczakiem i migdałami
Brokuł, jajka, pomidorki – to trio zawsze świetnie gra ze sobą w sałatkach i jest pyszną bazą do powstawania nowych smakowitych połączeń. U mnie dziś sałatka dodatkowo wzbogacona pysznym, chrupiącym zielonym ogórkiem, krążkami cebulki, wędzonym kurczakiem, płatkami migdałowymi oraz sosem czosnkowym. Pycha!
- 1 brokuł
- 4 jajka
- 1-2 garście roszponki
- 1 mała wędzona pierś kurczaka
- 1 ogórek zielony
- około 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 malutka czerwona cebula
- garść płatków migdałowych (u mnie płatki i słupki + kilka orzechów laskowych)
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- 1/3 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Ja dodatkowo dzielę na jeszcze mniejsze kawałki.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę lub na ćwiartki.
Ogórka kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki (wg uznania).
Pomidorki kroimy na pół.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka lub na cienkie krążki.
Wędzoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
Płatki/słupki migdałowe prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.
Majonez łączymy z kwaśną śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę miodu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Na dnie talerza/półmiska rozkładamy roszponkę, dajemy brokuła, jajka, pomidorki, ogórka, kurczaka i cebulę. Polewamy sosem czosnkowym. Posypujemy migdałami.
Sałatka wygląda świetnie!