Lawasz z pastą jajeczną i ogórkiem

Ostatnio przetestowałam przepis na lawasz z pastą jajeczną i zielonym ogórkiem. To prosty, ale efektowny pomysł na roladki imprezowe czy świąteczne.

Takie roladki z pastą jajeczną zrobisz dosłownie z kilku składników. Jeśli nie uda Ci się dostać lawaszu (akurat niedawno widziałam je dostępne w obu popularnych dyskontach), możesz wykorzystać tortillę.

Roladki z pastą jajeczną i ogórkiem robi się dosyć szybko i prosto. Jeśli natomiast jakaś część przepisu wyda Ci się niejasna i będziesz potrzebować wsparcia, pod przepisem dostępna jest też wersja wideo.

Pamiętaj również, by dobrze doprawić pastę jajeczną i koniecznie schłodzić ją w lodówce przed krojeniem.

  • lawasz – 2 sztuki/placki
  • 5-6 jajek
  • 1-2 zielone ogórki (w zależności od wielkości, u mnie 1 długi ogórek)
  • 2 łyżki majonezu + 2-3 łyżki do smarowania
  • 1 łyżka musztardy np sarepskiej
  • sól, pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy 2 łyżki majonezu oraz musztardę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli masz, możesz dodać posiekaną dymkę/szczypiorek. Fajnym pomysłem może być też dodatek niewielkiej ilości pokrojonego w drobną kostkę sera feta.

Ogórki kroimy na długie, cienkie plastry (np za pomocą obieraczki do warzyw) – najlepiej by plastry ogórka były bez pestek.

Na jednym płacie lawaszu rozprowadzamy farsz jajeczny (zostawiamy około 2 cm od krawędzi). Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy go pozostałym majonezem. Rozkładamy jeden obok drugiego plastry ogórka, tak by lekko na siebie nachodziły. Zwijamy w roladę.

Gotową roladę owijamy folią i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Następnie, tuż przed podaniem, kroimy na plastry.


Uwagi: Jeśli chcesz otrzymać więcej mniejszych plasterków, ułóż pokrojone ogórki wzdłuż krótszego boku i zwijaj dłuższą krawędź (odwrotnie niż u mnie – patrz film poniżej).