Sałatka ryżowa z szynką i ogórkiem

Wszystkie potrzebne składniki na tę sałatkę miałam w domu, sałatka wydawała się szybka do zrobienia, więc z przyjemnością ją przygotowałam. Efekt końcowy zadowolił nas wszystkich. Każdy z przyjemnością sięgał pod dokładkę.

To zdecydowanie warta polecenia sałatka. W jej skład wchodzi ugotowany ryż, ogórki zielone, kukurydza, szynka, majonez i koperek.

  • 200 g ryżu
  • 2 zielone ogórki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 300 g szynki dobrej jakości
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy,

Szynkę kroimy w kostkę.

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy ogórka na mniejsze kawałki.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy posiekany koperek, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.

Źródło