Sałatka ryżowa z szynką i ogórkiem
Wszystkie potrzebne składniki na tę sałatkę miałam w domu, sałatka wydawała się szybka do zrobienia, więc z przyjemnością ją przygotowałam. Efekt końcowy zadowolił nas wszystkich. Każdy z przyjemnością sięgał pod dokładkę.
To zdecydowanie warta polecenia sałatka. W jej skład wchodzi ugotowany ryż, ogórki zielone, kukurydza, szynka, majonez i koperek.
- 200 g ryżu
- 2 zielone ogórki
- 1 puszka kukurydzy
- 300 g szynki dobrej jakości
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Ryż gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy,
Szynkę kroimy w kostkę.
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy ogórka na mniejsze kawałki.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy posiekany koperek, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.
Jedna z moich ulubionych. Przygotowuje na święta i bez okazji. 🙂