Chlebki naan
Pewnie nie ma osoby, która nie słyszała o chlebkach naan. Być może jednak nie każdy robił je samodzielnie w domu. A to przecież nic trudnego. Jeżeli masz jakiekolwiek doświadczenie w przygotowaniu ciasta drożdżowego, z pewnością poradzisz sobie również z tymi chlebkami.
Chlebki naan pyszne są same w sobie, zjadane na ciepło i posmarowane masełkiem czosnkowo-pietruszkowym, ale stanowią też idealny dodatek do różnego rodzaju dań.
- 20 g świeżych drożdży
- 1 kopiasta łyżeczka cukru
- 125 ml ciepłej wody
- 300 g mąki pszennej (u mnie typ 00, taka przypominająca trochę mąkę krupczatkę)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- około 70 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- natka pietruszki
Do garnuszka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i rozcieramy je, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Wlewamy ciepłą (ale nie gorącą!) wodę. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do podrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mieszamy z solą oraz proszkiem do pieczenia. Wlewamy wyrośnięte drożdże oraz dodajemy kwaśną śmietanę (w temp. pokojowej). Mieszamy. Dodajemy olej. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy na malutkim ogniu. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz posiekaną natkę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kuleczki i odstawiamy przykryte ściereczką na około 15-20 minut. Po tym czasie wałkujemy je na owalne placuszki.
Chlebki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni, aż zarumienią się z obu stron.
Jeszcze ciepłe smarujemy masełkiem czosnkowo-pietruszkowym.