Zapiekanka makaronowa a’la pizza
Makaronowa zapiekanka z papryką, kiełbasą, pieczarkami i dużą ilością sera. Koncentrat pomidorowy oraz oregano nadają jej takiego pizzowego smaczku. Nam smakowała, dlatego śmiało polecamy na obiad.
- 300 g makaronu tagliatelle
- 400 g kiełbasy krakowskiej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 czerwone papryki
- 1 cebula żółta
- 1 cebula czerwona
- 200-300 g pieczarek
- około 150-200 g żółtego sera (u mnie około 100 g tartej mozzarelli i około 100 g mozzarelli w kostce, którą sama starłam)
- szczypiorek
- oregano
- ketchup pikantny
- sól, pieprz
Żółtą cebulę kroimy w piórka lub w większą kostkę, czerwoną cebulę kroimy w krążki/plasterki.
Paprykę kroimy w kostkę (można pokroić kilka krążków i odłożyć na wierzch do dekoracji).
Pieczarki kroimy na plasterki.
Kiełbasę kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy kiełbasę. Gdy tylko lekko się obsmaży, dodajemy żółtą cebulę, a po chwili paprykę. Smażymy, często mieszając aż do zeszklenia. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, rozmieszany w około 1/3 szklanki zimnej wody. Smażymy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu oraz szczyptą soli.
Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Przekładamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Mieszamy. Wykładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Oprószamy przyprawą do dań włoskich lub ziołami prowansalskimi.
Na osobnej patelni lub w rondelku, na łyżce masła, podsmażamy pieczarki. Wykładamy je na wierzch zapiekanki. Kolejną warstwą są krążki czerwonej cebuli. Wierzch posypujemy tartym serem. Układamy odłożone krążki papryki – opcjonalnie. Oprószamy suszonym oregano.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
Przed podaniem zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Polewamy ketchupem.
apetyczna zapiekanka