Sałatka gyrosowa

Sałatka gyros to niewątpliwie jedna z naszych najbardziej popularnych sałatek. Śmiało można ją postawić tuż obok jarzynowej – myślę, że prawie każdy ją zna, prawie każdy ją robił lub prawie każdy jadł ją u kogoś na rodzinnej imprezce. Ta sałatka, to już prawie taka sałatkowa tradycja – gości na większych czy mniejszych uroczystościach w większości domów. Znam też takich, którzy twierdzą, że już im się przejadła, a jednocześnie ciągle do niej wracają, bo ich goście zawsze sięgają po nią w pierwszej kolejności. Bo czego by o sałatce gyros nie powiedzieć, ten smak przyciąga 🙂

Dziś u mnie sałatka gyrosowa, ale nie w wersji warstwowej, do jakiej przywykliśmy do tej pory, ale taka mieszana. Z czerwoną cebulą marynowaną, zamiast zwykłej, z czerwoną papryką i zielonym ogórkiem. Dodatkowo to, co w sałatce gyros znaleźć się powinno, czyli kurczak, kapusta pekińska, kukurydza i ogórki konserwowe.
Jeśli chcecie zachować bardziej „tradycyjny” charakter użyjcie majonezu i ketchupu, można też zrobić sos majonezowy, doprawiony granulowanym czosnkiem i ziołami, tak jak ja zrobiłam.

  • 1-2 filety z kurczaka
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy (165 g po odsączeniu)
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • przyprawy do kurczaka (przyprawa do gyrosa LUB mieszanka przypraw np curry, szczypta mielonego imbiru, szczypta ostrej papryki, papryka mielona słodka, sól, pieprz)
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • granulowany czosnek (polecam z młynka)
  • zioła prowansalskie (polecam z młynka)
  • sól, pieprz do smaku

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami, skrapiamy 1-2 łyżkami oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania, po czym smażymy na rozgrzanej patelni, do lekkiego przyrumienienia.

Kapustę pekińską szatkujemy.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Zasypujemy je w małej miseczce cukrem pudrem i odstawiamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy ocet winny i odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania. Po czasie ocet odlewamy.

Paprykę kroimy w kostkę.

Ogórka świeżego obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na mniejsze kawałki.

Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Majonez łączymy z jogurtem lub śmietaną. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalski oraz solą i pieprzem. Można też wlać odrobinę octu, w którym marynowała się cebula. Mieszamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Odstawiamy do schłodzenia.