Sałatka gyrosowa
Sałatka gyros to niewątpliwie jedna z naszych najbardziej popularnych sałatek. Śmiało można ją postawić tuż obok jarzynowej – myślę, że prawie każdy ją zna, prawie każdy ją robił lub prawie każdy jadł ją u kogoś na rodzinnej imprezce. Ta sałatka, to już prawie taka sałatkowa tradycja – gości na większych czy mniejszych uroczystościach w większości domów. Znam też takich, którzy twierdzą, że już im się przejadła, a jednocześnie ciągle do niej wracają, bo ich goście zawsze sięgają po nią w pierwszej kolejności. Bo czego by o sałatce gyros nie powiedzieć, ten smak przyciąga 🙂
Dziś u mnie sałatka gyrosowa, ale nie w wersji warstwowej, do jakiej przywykliśmy do tej pory, ale taka mieszana. Z czerwoną cebulą marynowaną, zamiast zwykłej, z czerwoną papryką i zielonym ogórkiem. Dodatkowo to, co w sałatce gyros znaleźć się powinno, czyli kurczak, kapusta pekińska, kukurydza i ogórki konserwowe.
Jeśli chcecie zachować bardziej „tradycyjny” charakter użyjcie majonezu i ketchupu, można też zrobić sos majonezowy, doprawiony granulowanym czosnkiem i ziołami, tak jak ja zrobiłam.
- 1-2 filety z kurczaka
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy (165 g po odsączeniu)
- 1/2 zielonego ogórka
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- przyprawy do kurczaka (przyprawa do gyrosa LUB mieszanka przypraw np curry, szczypta mielonego imbiru, szczypta ostrej papryki, papryka mielona słodka, sól, pieprz)
- oliwa do smażenia
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- granulowany czosnek (polecam z młynka)
- zioła prowansalskie (polecam z młynka)
- sól, pieprz do smaku
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami, skrapiamy 1-2 łyżkami oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania, po czym smażymy na rozgrzanej patelni, do lekkiego przyrumienienia.
Kapustę pekińską szatkujemy.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Zasypujemy je w małej miseczce cukrem pudrem i odstawiamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy ocet winny i odstawiamy na kilkanaście minut do zamarynowania. Po czasie ocet odlewamy.
Paprykę kroimy w kostkę.
Ogórka świeżego obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na mniejsze kawałki.
Ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Majonez łączymy z jogurtem lub śmietaną. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalski oraz solą i pieprzem. Można też wlać odrobinę octu, w którym marynowała się cebula. Mieszamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Odstawiamy do schłodzenia.