Zapiekana ryba z marchewką
Nie masz pomysłu jak podać rybę na obiad? Przygotuj zapiekaną rybę w sosie beszamelowym. Taka ryba bardzo dobrze smakuje z marchewką i brokułem. Wystarczy podać do takiej „zapiekanki” ziemniaki lub frytki i smaczny obiad gotowy.
Ja sięgnęłam po naszą ulubioną (obok łososia czy dorsza) mirunę. Jako, że ryba była pieczona, postanowiłam zaszaleć i przygotowałam frytki.
- 3 płaty miruny
- 1/2 cytryny
- ok. 600 g marchewki
- 1 brokuł
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1-1,5 szkl. mleka
- garść tartego sera
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Rozmrożoną rybę opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Płaty ryby możemy zostawić w całości lub podzielić na mniejsze porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz oprószamy solą i pieprzem (czarny lub ziołowy).
Oczyszczoną marchewkę gotujemy w osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na plasterki.
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do garnka z osoloną i osłodzoną gorącą wodą. Gotujemy przez około 4-5 minut.
Na patelni lub w większym rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszając smażymy 2-3 minuty. Następnie, nie przerywając mieszania, wlewamy mleko. Gotujemy aż do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki do smaku. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można wlać jeszcze trochę mleka lub rosołu.
Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego układamy warstwę marchewki (nie musi być na całym dnie), następnie dajemy filety rybne. Na nich rozkładamy pozostałą marchewkę oraz różyczki brokułu. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Posypujemy tartym serem.
Zapiekamy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.