Zapiekanki z chleba tostowego – a’la pizza
Tak przygotowany chleb tostowy „a’la pizza” zniknął u mnie w tempie błyskawicznym. Nie byłam pewna jaki efekt finalnie chcę uzyskać, dlatego robiłam w dwóch wersjach – jednopoziomowe + takie z okienkiem. Smarowane serkiem kanapkowym i koncentratem pomidorowym.
Te jednopoziomowe wizualnie prezentowały się ładniej (bardziej kolorowo). Do tych z okienkiem zaś łatwiej było nałożyć farsz 🙂
Jeśli chodzi o smak i to, która wersja – czy z serkiem kanapkowym czy koncentratem, smakowała mi bardziej, nie potrafię odpowiedzieć. Wy też zróbcie obie 🙂
- 12 kromek chleba tostowego + ewentualnie dodatkowe kromki na tzw okienko
- serek philadelphia / koncentrat pomidorowy
- zioła prowansalskie
- 1 mała cebula
- 4 pieczarki
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/3 żółtej papryki
- kilka listków szpinaku – 2 garście – część do zapieczenia, część do posypania
- 150 g szynki
- 125 g mozzarelli z zalewy, np light
- około 150 g żółtej mozzarelli
Cebulę kroimy w piórka.
Pieczarki (najlepiej by były małe i białe) kroimy na jak najcieńsze plasterki.
Obie papryki kroimy w drobną kostkę.
Szpinak siekamy na mniejsze kawałki.
Szynkę kroimy w kostkę.
Mozzarellę z zalewy osączamy, kroimy na cienkie plasterki. Żółtą mozzarellę trzemy na tarce.
Chleb tostowy rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Smarujemy cienko serkiem kanapkowym lub koncentratem pomidorowym. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Następnie na każdą kromkę wykładamy porcję tartej mozzarelli oraz pozostałe dodatki: paprykę, szynkę, cebulę oraz szpinak (część szpinaku zostawiamy). Na samą górę kładziemy po plasterku mozzarelli z zalewy oraz rozkładamy po kilka plasterków pieczarki. Wierzch dodatkowo można oprószyć ziołami prowansalskimi lub słodką papryką.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut (aż ser się roztopi, a pieczarki przyrumienią).
Podajemy na ciepło, posypane odłożonym pokrojonym szpinakiem, i polane ketchupem.