Pieczarki panierowane w zalewie
To już moje 3 albo 4 podejście do tej potrawy, która w sieci znana jest pod nazwą „grzyby jak ryby”. Przepis ten okrążył z powodzeniem chyba cały internet, a ja stanowczo zbyt długo zwlekałam z jego wykonaniem. Pomimo tego, że zebrał on w sieci tyle pozytywnych opinii, jakoś nie mogłam sobie wyobrazić co też z tego wyjdzie.
Teraz na szczęście już wiem, że wychodzi fantastyczna przekąska, idealna na Święta czy inne uroczystości: domowe przyjęcia, Sylwestra czy jakiekolwiek inne spotkanie w większym gronie.
Pieczarki wyjątkowo dobrze komponują się z zalewą i warzywami. Najlepiej smakują po całonocnym schłodzeniu w lodówce.
Pycha!
- około 750 g malutkich, białych pieczarek (te małe dostępne są np w Lidlu)
- 2-3 średniej wielkości cebule
- 1 czerwona papryka
- 3-5 ogórków konserwowych
- 2 duże jajka
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Zalewa:
- 4 szklanki wody,
- 10-12 łyżek octu
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek ketchupu
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 4 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2-3 listki laurowe
Z pieczarek odcinamy nóżki (ważne, by zrobić to nożem tuż u nasady, nie odrywać).
Na głęboki talerz wybijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy rózgą kuchenną.
Kapelusze pieczarek zanurzamy w rozmąconych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na większej ilości oleju, z obu stron na złoto. Odstawiamy na ręcznik papierowy.
Cebulę kroimy w piórka.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na paseczki.
Ogórki konserwowe kroimy na paseczki.
Składniki zalewy umieszczamy w naczyniu i doprowadzamy do wrzenia.
Usmażone pieczarki układamy w niezbyt wysokiej salaterce warstwowo, na przemian z papryką, ogórkami i cebulą. Całość zalewamy gorącą zalewą. Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki.
Podajemy następnego dnia po przygotowaniu.
U mnie to hit świąt, coś nowego i dlatego wszystkim smakowało
Bardzo miło mi to czytać 🙂 Cieszę się, że przepis się przydał i że smakowało <3
Pyszne.Jutro jadą że mna na imprezę
Bardzo się cieszę 🙂
Udanej zabawy!