Pieczarki panierowane w zalewie

To już moje 3 albo 4 podejście do tej potrawy, która w sieci znana jest pod nazwą „grzyby jak ryby”. Przepis ten okrążył z powodzeniem chyba cały internet, a ja stanowczo zbyt długo zwlekałam z jego wykonaniem. Pomimo tego, że zebrał on w sieci tyle pozytywnych opinii, jakoś nie mogłam sobie wyobrazić co też z tego wyjdzie.

Teraz na szczęście już wiem, że wychodzi fantastyczna przekąska, idealna na Święta czy inne uroczystości: domowe przyjęcia, Sylwestra czy jakiekolwiek inne spotkanie w większym gronie.

Pieczarki wyjątkowo dobrze komponują się z zalewą i warzywami. Najlepiej smakują po całonocnym schłodzeniu w lodówce.

Pycha!

  • około 750 g malutkich, białych pieczarek (te małe dostępne są np w Lidlu)
  • 2-3 średniej wielkości cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 3-5 ogórków konserwowych
  • 2 duże jajka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 4 szklanki wody,
  • 10-12 łyżek octu
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek ketchupu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2-3 listki laurowe

Z pieczarek odcinamy nóżki (ważne, by zrobić to nożem tuż u nasady, nie odrywać).

Na głęboki talerz wybijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy rózgą kuchenną.

Kapelusze pieczarek zanurzamy w rozmąconych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na większej ilości oleju, z obu stron na złoto. Odstawiamy na ręcznik papierowy.


Cebulę kroimy w piórka.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na paseczki.

Ogórki konserwowe kroimy na paseczki.


Składniki zalewy umieszczamy w naczyniu i doprowadzamy do wrzenia.


Usmażone pieczarki układamy w niezbyt wysokiej salaterce warstwowo, na przemian z papryką, ogórkami i cebulą. Całość zalewamy gorącą zalewą. Po przestudzeniu wstawiamy do lodówki.

Podajemy następnego dnia po przygotowaniu.

Źródło