Sałatka warstwowa z tuńczykiem i makaronem orzo
Wiem dobrze, że bardzo lubicie sałatki z tuńczykiem. Ja też je bardzo lubię. Na blogu jest już kilka świetnych przepisów na sałatki z tuńczykiem, a do wielu z nich z przyjemnością wracam i robię ponownie.
Sałatka z tuńczykiem jest niezwykle uniwersalna – sprawdzi się zarówno na imprezowy, czy świąteczny stół, jak i do przygotowania bez okazji.
Podana w formie sałatki warstwowej jest niezwykle elegancka i ładnie prezentuje się na stole. To już czwarta odsłona sałatki warstwowej z tuńczykiem na blogu (poprzednie znajdziesz klikając TU, TU i TU).
Tym razem zdecydowałam się na przygotowanie sałatki z makaronem orzo oraz doskonale pasującymi do tuńczyka ogórkami, jajkami i żółtym serem. Jak dla mnie to połączenie jest przepyszne!
Koniecznie zróbcie sobie taką sałatkę.
- 200 g makaronu orzo
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 5 jajek
- 5-6 ogórków konserwowych
- 100 g żółtego sera
- 4-5 łyżek majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- dymka
Makaron gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu, odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.
Ogórki kroimy w drobną kostkę.
Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.
Majonez łączymy ze śmietaną/jogurtem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
W szklanej salaterce układamy warstwowo:
- połowa makaronu
- część sosu
- połowa ogórków
- 1 puszka tuńczyka, osączonego z zalewy
- ser żółty
- 1-2 łyżki sosu
- połowa makaronu
- 2 łyżki sosu
- pozostałe ogórki
- tuńczyk
- reszta sosu
- jajka
- dymka
Kolejna pyszna sałatka
Zrobiła Pani? Bardzo mi miło 🙂
Czy można sałatkę przygotować dzień wcześniej?
Tak, jak najbardziej, tylko przechowujemy w chłodnym miejscu.
Ewentualnie można jajka wyłożyć na świeżo, w dniu podania, żeby nie „obsychały”