Ciasto śmietanowe ze śliwkami
Przepis na to ciasto znalazłam na blogu searching for an amaranth.
Bardzo lubię testować wszelkie przepisy, które mają w sobie coś nowego, coś, czego do tej pory nie znałam, bo głównie dzięki temu mam poczucie ciągłego doskonalenia i nauki. Dokładnie to „COŚ NOWEGO” znalazłam w tym przepisie.. Ciasto, do którego nie dodaje się ani grama cukru i masa na kwaśnej śmietanie z dodatkiem mleczka skondensowanego. No intrygowało. Tym bardziej, że teraz sezon na śliwki, a ciasto w oryginale jest ze śliwkami właśnie.
Jeśli chodzi o proporcje to trzymałam się oryginału, ale jak dla nas okazało się ciut zbyt mało słodkie. Następnym razem pozostawię ciasto bez zmian, ale do masy śmietanowej dodam 1-2 łyżki cukru więcej.
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka bardzo zimnej wody
Dodatkowo:
- 2 kubeczki gęstej, kwaśnej śmietany 18%, każdy po 330 g
- 150 g słodzonego mleka skondensowanego (gostyńskie w tubce)
- 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli wolisz, by ciasto było słodsze)
- około 400-500 g śliwek
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy zimne masło, siekamy nożem. Formujemy kopczyk, na środek którego wlewamy zimną wodę oraz jajko, składniki siekamy nożem, po czym wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje (2/3 i 1/3), owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Tortownicę o średnicy 22-24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na spód dajemy większą część ciasta (spód i częściowo na boki). Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (do zarumienienia). Po wyjęciu ciasta z piekarnika temperaturę obniżamy do 180 stopni.
W misie miksera umieszczamy śmietanę, jajka, mleko skondensowane, proszek budyniowy oraz cukier puder. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Masę wylewamy na podpieczony spód.
Przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki rozkładamy (przecięciem do góry) na masie śmietanowej. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-45 minut (do zarumienienia).