Sałatka z kuskusem, batatem i serem halloumi

Bardzo lubimy, jako dodatek do obiadu, zjeść pieczone bataty. Któregoś razu mąż zasugerował, że fajnie byłoby spróbować też takich batatów na zimno, np w sałatce. Mnie nie trzeba było długo namawiać, już po kilku dniach przygotowałam sałatkę z kuskusu, z pieczonymi batatami i grillowanym serem halloumi. Moim zdaniem wyszła bardzo fajna.

Wykorzystałam kuskus „tradycyjny” oraz dodatkowo dołożyłam jeszcze 1/2 szklanki kuskusu perłowego. Ten ostatni kupiłam po raz pierwszy, ale zdecydowanie przypadł nam do gustu.

Sałatka z kuskusem, batatem i serem halloumi ma lekko słodkawy posmak. Jak wiadomo bataty same w sobie są słodkie, dodatkowo polewamy całość dressingiem miodowo-balsamicznym. Nam takie połączenie bardzo pasowało.

  • 200 g kuskusu (u mnie dodatkowo 1/2 szkl. kuskusu perłowego)
  • bulion warzywny
  • 1 duży batat (około 450 g)
  • garść roszponki
  • 1 op. sera halloumi
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej/oliwa
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • zioła prowansalskie (u mnie 1 łyżeczka)
  • granulowany czosnek (u mnie 1 łyżeczka)
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz
  • garść pistacji lub ziarna słonecznika do posypania

Batata obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę. Oprószamy ziołami prowansalskimi, granulowanym czosnkiem, płatkami chili oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 2-4 łyżkami oleju. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut (do miękkości ziemniaków). Studzimy.

Kuskus zalewamy bulionem w takiej ilości, aby sięgał 1 cm powyżej poziomu kaszy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż kuskus wchłonie cały płyn). Kuskus perłowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ser halloumi kroimy na plastry. Skrapiamy niewielką ilością oleju, delikatnie wcieramy go w ser. Następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni grillowej.

W słoiczku umieszczamy 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu balsamicznego oraz 1 łyżeczkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim aż do połączenia się składników i uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soku z cytryny lub octu winnego.


W misce łączymy kuskus, roszponkę, bataty oraz ser halloumi. Skrapiamy przygotowanym dressingiem. Posypujemy całość posiekaną natką oraz pistacjami.