Sałatka z kuskusem, batatem i serem halloumi
Bardzo lubimy, jako dodatek do obiadu, zjeść pieczone bataty. Któregoś razu mąż zasugerował, że fajnie byłoby spróbować też takich batatów na zimno, np w sałatce. Mnie nie trzeba było długo namawiać, już po kilku dniach przygotowałam sałatkę z kuskusu, z pieczonymi batatami i grillowanym serem halloumi. Moim zdaniem wyszła bardzo fajna.
Wykorzystałam kuskus „tradycyjny” oraz dodatkowo dołożyłam jeszcze 1/2 szklanki kuskusu perłowego. Ten ostatni kupiłam po raz pierwszy, ale zdecydowanie przypadł nam do gustu.
Sałatka z kuskusem, batatem i serem halloumi ma lekko słodkawy posmak. Jak wiadomo bataty same w sobie są słodkie, dodatkowo polewamy całość dressingiem miodowo-balsamicznym. Nam takie połączenie bardzo pasowało.
- 200 g kuskusu (u mnie dodatkowo 1/2 szkl. kuskusu perłowego)
- bulion warzywny
- 1 duży batat (około 450 g)
- garść roszponki
- 1 op. sera halloumi
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej/oliwa
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- zioła prowansalskie (u mnie 1 łyżeczka)
- granulowany czosnek (u mnie 1 łyżeczka)
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
- garść pistacji lub ziarna słonecznika do posypania
Batata obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę. Oprószamy ziołami prowansalskimi, granulowanym czosnkiem, płatkami chili oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 2-4 łyżkami oleju. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut (do miękkości ziemniaków). Studzimy.
Kuskus zalewamy bulionem w takiej ilości, aby sięgał 1 cm powyżej poziomu kaszy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż kuskus wchłonie cały płyn). Kuskus perłowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ser halloumi kroimy na plastry. Skrapiamy niewielką ilością oleju, delikatnie wcieramy go w ser. Następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni grillowej.
W słoiczku umieszczamy 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu balsamicznego oraz 1 łyżeczkę miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zakręcamy słoik i potrząsamy nim aż do połączenia się składników i uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy odrobinę soku z cytryny lub octu winnego.
W misce łączymy kuskus, roszponkę, bataty oraz ser halloumi. Skrapiamy przygotowanym dressingiem. Posypujemy całość posiekaną natką oraz pistacjami.