Placuszki z jagodami
Piegowate placuszki z jagodami. Idealne na wakacyjne śniadanie, czy słodką kolację w letnim stylu.
Placuszki z jagodami nie są przesłodzone, pomimo dodatku cukru – takie przynajmniej było nasze zdanie. Można podać je solo, oprószone cukrem pudrem, delikatnie muśnięte miodem lub syropem klonowym lub z jagodami zmiksowanymi z niewielką ilością kremówki i cukru.
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 80 g masła
- 1 duże jajko
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szkl. jagód
Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie łączymy z mlekiem, śmietaną oraz jajkiem, mieszamy rózgą do połączenia.
W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodajemy do składników mokrych, mieszamy łyżką (niezbyt długo – mogą zostać niewielkie grudki). Na sam koniec do ciasta dodajemy jagody, delikatnie mieszamy.
Placuszki wykładamy za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię (ciasto nie powinno być „lejące”, gdyby takie było, dodajemy odrobinę więcej mąki; gdyby wyszło zbyt gęste dodajemy odrobinę więcej mleka). Smażymy z obu stron na złoto, na średnim ogniu (po około 2-3 minuty z każdej strony. Gdyby placuszki rumieniły się zbyt szybko, zmniejszamy nieco moc palnika. Przewracamy na drugą stronę, gdy na powierzchni placków pojawiają się pęcherzyki powietrza).