Tosty z pastrami oraz kiszoną kapustą – a’la Reuben Sandwich

Jeden z najpopularniejszych tostów jakie można spotkać w restauracjach Nowego Jorku to podobno Reuben sandwich. Przygotowywany jest on głównie na chlebie żytnim, z kiszoną kapustą, szwajcarskim serem, peklowaną wołowiną i rosyjskim sosem, jednakże odmian, różniących się sosem, wędliną czy nawet surówką, z tego co zdążyłam wyczytać, jest znacznie więcej.

Osobiście tak mnie to połączenie zaciekawiło, że koniecznie musiałam spróbować. U mnie Ruben Sandwich w wersji znacznie uproszczonej, bo ciężko odwzorować coś, czego nigdy samemu się nie jadło. Nie miałam też dostępu do odpowiednich składników, ale i tak wyszło…. zresztą, poniżej zobaczycie sami 😉

W czasie gdy ja robiłam zdjęcia moich tostów, pierwszą kanapkę spróbował mój M. Jako, że przez chwilę nic nie mówił, spakowałam cały majdan, myśląc, że niezbyt to smaczne i szkoda tracić czas na robienie zdjęć. Pytam „I jak?”, na co mąż: „Niestety….. Niestety chciałbym jeść to częściej! Pyszne!”

Ja sama po spróbowaniu byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Dodatek kiszonej kapusty jednocześnie mnie „przerażał” i intrygował i stanowił główny powód, dla którego chciałam takiej kanapki spróbować. Teraz wiem, że kiszona kapusta pasuje tutaj idealnie. Serio!

Kromeczki na zdjęciu, były pierwszymi jakie przygotowałam (w dodatku robiłam zdjęcia przy sztucznym oświetleniu, nad którym nie potrafię zapanować, co widać 😉 ). Następne tosty wizualnie wyszły mi o niebo lepiej, ale szczerze mówiąc nie chciało mi się już rozkładać do zdjęć. Uznałam, że połączenie to jest na tyle nietypowe, że pewnie i tak, niezależnie od zdjęć, nie będzie zbyt dużego zainteresowania przepisem 😉 ale jeśli spróbujecie, myślę, że nie pożałujecie 😉

sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka posiekanej drobno cebuli
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1/3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Tosty:

  • 10-12 kromek chleba żytniego (u mnie graham)
  • pastrami (po 3-4 plasterki na kromkę; u mnie w sumie 200 g)
  • ser ementaler (po 1-2 plastry na kromkę, u mnie około 150 g)
  • garść kiszonej kapusty
  • miękkie masło

Majonez łączymy z ketchupem, sosem worcestershire oraz musztardą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bardzo drobno posiekaną cebulę oraz startego na tarce (średnie oczka) kiszonego ogórka (smak sosu można dodatkowo zaostrzyć dodając odrobinę sosu sriracha lub chrzanu; dla mnie bez tych dodatków sos był już bardzo smaczny). Doprawiamy solą i pieprzem.


Kiszoną kapustę przelewamy na sicie zimną woda, dokładnie odciskamy, po czym siekamy na mniejsze kawałki.


Kromki chleba smarujemy sosem. Wykładamy kilka plasterków pastrami (u mnie dość oszczędnie, po 3 małe plasterki na kromkę), łyżkę kiszonej kapusty oraz ser. Przykrywamy to kolejną kromką, posmarowaną sosem (sosem do dołu). Spód i wierzch kanapek można posmarować miękkim masłem.

Tosty układamy na rozgrzanej, suchej patelni grillowej, Zapiekamy na średniej mocy palnika, aż chleb zrobi się chrupiący, a ser roztopi się.

Podajemy od razu po przygotowaniu.