Sałatka z kuskusem, kurczakiem i daktylami

Ciekawa propozycja na sałatkę z kuskusu z lekko słodkim posmakiem. Słodyczy nadają daktyle oraz karmelizowany kurczak. Do sałatki warto wybrać mięso z udek kurczaka, które nie jest tak suche jak mięso z piersi.

Sałatkę można podać tradycyjnie w misce, lub rozdzielić do szerokich szklanek i podać każdemu swoją porcję. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo dodać 1-2 łyżki łagodnego majonezu i doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

  • 200 g kuskusu
  • około 400 ml bulionu
  • 3 udka z kurczaka, bez skóry i kości
  • 7-8 suszonych daktyli
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • po 1/2 żółtej i zielonej papryki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego/dark muscovado
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanej natki

Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy gorącym bulionem (powinien sięgać 1 cm ponad powierzchnię kaszy), przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, do czasu, aż kuskus wchłonie cały płyn.

Daktyle drobno siekamy.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na krótkie paseczki.

Cebulę kroimy w piórka. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do lekkiego zeszklenia, dodając pod koniec pokrojoną paprykę. Smażymy przez chwilę wszystko razem.


Kuskus mieszamy z daktylami, papryką oraz posiekaną natką.


Udka kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka). Pod koniec mięso posypujemy cukrem oraz wlewamy ocet winny. Gotujemy na malutkim ogniu, do czasu aż sos zgęstnieje.

Kuskus rozkładamy do słoiczków lub szklanek naprzemiennie z karmelizowanym kurczakiem lub mieszamy wszystkie składniki i podajemy w salaterce (można dodać też 1-2 łyżki łagodnego majonezu).