Placuszki serowe z nadzieniem pieczarkowym

Są takie dania, które z miejsca zachwycają.

Tak było ze mną i tymi placuszkami.

Z każdym kolejnym gryzem, człowiek miał ochotę na kolejny:) Czyż nie o to właśnie chodzi w gotowaniu? Żeby oprócz zaspokajania potrzeb, było też smacznie i przyjemnie?;)

Placuszki podałam z pieczarkowo-jajecznym nadzieniem, ale tak na prawdę do środka można włożyć wszystko na co tylko ma się ochotę – może to być szynka, kiełbasa, ser, warzywa.

Ilość placuszków będzie zależna od tego, jak duże będzie się je robić – u mnie wyszło 9 dosyć dużych placków.

Ciasto:

  • 500 ml kefiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 250 g tartego sera (u mnie 200 g tartej mozzarelli, 50 g tartego cheddara i 1 łyżka tartego parmezanu)
  • 4 szkl. mąki

Nadzienie:

  • 300-350 g pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • masło klarowane lub olej

Cebule kroimy w piórka.

Pieczarki kroimy na plasterki.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pieczarki oraz cebulę. Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Łączymy z posiekanymi jajkami. Dodatkowo można dodać 1 łyżkę posiekanej dymki (szczypiorku).


W misce łączymy kefir, sól, cukier oraz sodę. Odstawiamy na około 5 minut.

W drugiej, większej misce mieszamy mąkę z serem. Dodajemy kefir. Mieszamy do połączenia.

Ciasto dzielimy na kawałki. Każdy wałkujemy na podsypanym niewielką ilością mąki blacie na płaski placek. Na środku układamy nadzienie. Zwijamy dokładnie, by zamknąć farsz w środku. Delikatnie wałkujemy, nadając ciastu płaski kształt.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placki na średnim ogniu, z obu stron na złoto.

Uwagi: ilość placków można regulować, zależy to od wielkości porcji. U mnie wyszło 9 dosyć dużych placków. Są bardzo sycące. Świetnie smakują z barszczykiem lub po prostu z ketchupem.

Źródło