Curry z kurczakiem, batatem, papryką i kalafiorem

Nie powiem żeby to danie wstrząsnęło moim kulinarnym światem, ale… całkiem mi smakowało. W zasadzie smakowało mi z każdym kolejnym „kęsem” coraz bardziej.

Delikatny kurczak z posmakiem curry, podsmażona papryka i miękkie bataty oraz kalafior, a wszystko w pomidorowym sosie z posmakiem mleczka kokosowego. No i posiekana dymka, którą uwielbiam i mogłabym dodawać ją do wszystkiego 🙂

Lubię takie obiady z patelni, z warzywami, kurczakiem i ryżem.

Na około 3-4 porcje:

  • 1 duży batat (400 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1/3 kalafiora
  • 300 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki mleczka kokosowego (gęstego)
  • 1/2 szkl. wody
  • mielona papryka słodka i ostra
  • curry
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • ryż
  • dymka lub natka pietruszki/kolendra
  • olej

Batata obieramy, kroimy na plasterki, a następnie w niedużą kostkę.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy.

Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy 1 łyżeczką curry, 1 łyżeczką słodkiej papryki oraz szczyptą soli, pieprzu i papryki ostrej. Skrapiamy łyżką oleju, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 20-30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni.


Na oczyszczonej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy bataty. Smażymy je na niewielkim ogniu, często mieszając, przez kilka minut. Bataty zgarniamy na bok patelni, a w puste miejsce dodajemy paprykę, smażymy, aż nieco się zeszkli (można wlać na patelnię 2-3 łyżki wody i nieco warzywa poddusić). Dodajemy pomidory z puszki, 2 łyżeczki koncentratu oraz około 1/2 szklanki wody. Dusimy, na niewielkim ogniu, pod przykryciem, aż bataty zmiękną. Pod koniec dodajemy ugotowane różyczki kalafiora oraz usmażonego kurczaka. Doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą, pieprzem lub ostrą papryką. Na sam koniec dodajemy gęste mleczko kokosowe, mieszamy, aż do połączenia.

Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem lub natką.