Ryż z marchewką i groszkiem
Ryż z marchewką i groszkiem to fajny dodatek do obiadu lub samodzielne danie wegetariańskie.
Zamiast gotować ziemniaki i osobno przygotowywać jakąś jarzynkę czy surówkę można wybrać ryż, dołożyć do niego marchewkę z groszkiem i przygotować takie 2w1 😉
Uwaga! To jest dość duża porcja, zwłaszcza jeśli ma stanowić tylko dodatek do obiadu.
Najtrudniejszą częścią przygotowania jest optymalne dobranie temperatury – całość powinna dusić się na tyle długo, by marchewka z groszkiem zdążyła zmięknąć, natomiast ryż nie może się rozgotować.
- 180 g ryżu
- 1 cebula
- 1 op. mrożonej marchewki z groszkiem
- 3 szkl. bulionu
- curry
- kurkuma
- sól, pieprz
Cebulę drobno siekamy.
Ryż przesypujemy na sito, przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do ocieknięcia.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy opłukany ryż. Smażymy przez około 2-3 minuty.
Zawartość patelni podlewamy bulionem. Doprawiamy przyprawą curry oraz kurkumą. Dodajemy mrożoną marchewkę z groszkiem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie cały płyn (jeśli ryż byłby twardy po wchłonięciu bulionu, dolewamy jeszcze 1/2 – 1 szklankę bulionu lub wody i dusimy na malutkim ogniu). Co jakiś czas mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.