Ryż z marchewką i groszkiem
Ryż z marchewką i groszkiem to fajny dodatek do obiadu.
Zamiast gotować ziemniaki i osobno przygotowywać jakąś jarzynkę czy surówkę można wybrać ryż i przygotować takie 2w1 😉
- 200 g ryżu
- 1 cebula
- 450 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 3 szkl. bulionu
- curry
- kurkuma
- sól, pieprz
Cebulę drobno siekamy.
Ryż przesypujemy na sito, przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do ocieknięcia.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy opłukany ryż. Smażymy przez około 3-5 minut.
Zawartość patelni podlewamy bulionem. Doprawiamy przyprawą curry. Dodajemy mrożoną marchewkę z groszkiem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie cały płyn (jeśli ryż byłby twardy po wchłonięciu bulionu, dolewamy jeszcze 1/2 – 1 szklankę bulionu lub wody).
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.