Sałatka z makaronem ryżowym (orzo) 2
Sałatka z makaronem orzo to taki kompromis gdy nie możemy się zdecydować czy wolimy sałatkę z ryżem, czy makaronem. Ok, to żart 🙂
Makaron orzo fantastycznie nadaje się do sałatek, bo jest dosyć drobny. Tym razem zdecydowałam się na sałatkę bez majonezu, za to z winegretem. Wyszła smaczna, choć przyznać muszę, że ja najbardziej jednak lubię te majonezowe i troszkę mi go brakowało. Pewnie następnym razem przygotowując ją, zrezygnuje z sosu na rzecz majonezu właśnie;)
Składniki:
- 200 g makaronu orzo
- 200 g szynki wieprzowej lub drobiowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 słoika papryki konserwowej
- 3-4 ogórki kiszone
Sos winegret:
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- szczypta ziół prowansalskich
- sól, cukier
Makaron gotujemy na al dente. Odcedzamy.
Kukurydzę osączamy na sicie.
Czerwoną fasolę przelewamy zimną wodą, odstawiamy na sicie do osączenia.
Obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę.
Paprykę konserwową kroimy w kostkę.
Szynkę kroimy w kostkę.
Do słoiczka wlewamy olej, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Polewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy do schłodzenia.
Inspiracja: czarnaodkuchni