Rolada marchewkowa
W jesienne dni nic nie smakuje tak dobrze, jak kawałek aromatycznego ciasta, np marchewkowego.
Ciasto jest bardzo wilgotne, smaczne i aromatyczne od przypraw, niestety troszkę mi się targało podczas krojenia. Mimo to, zrobiłabym je raz jeszcze.
Ciasto:
- 3 duże jajka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3-4 łyżki oleju
- około 300 g marchewki
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
Dodatkowo:
- 250 g serka śmietankowego
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 90 g masła
Marchewkę obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki.
Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy z cynamonem, imbirem, szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz proszkiem do pieczenia.
Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną, puszystą masę (przez około 7 minut). Cienkim strumieniem wlewamy olej. Do masy jajecznej dodajemy startą marchewkę, mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy suche składniki, mieszamy krótko, do połączenia.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Gorące ciasto ostrożnie przenosimy na rozłożoną na blacie ściereczkę. Usuwamy papier do pieczenia, a ciasto, wraz ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy na kilka minut, do przestudzenia.
Serek śmietankowy łączymy w misce z cukrem pudrem, ekstraktem oraz miękkim masłem. Mieszamy łyżką, do połączenia.
Przestudzoną ciasto rozwijamy, Na całej powierzchni rozprowadzamy nadzienie serowe. Zwijamy. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Wygląda wspaniale, marchewka to jedna zadziwiające warzywo. Szkoda że od najmłodszych lat wmawiali nam, że to tylko dodatek.
Hej.Moge prosić o wymiary blaszki.
Piekłam na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika (piekarnik mam ten większy; jak wrócę do domu to zmierzę, bo na tę chwilę nie pamiętam), tylko nie dawałam ciasta na całą powierzchnię, tylko zostawiłam krawędzie puste, bo nie chciałam by ciasto było zbyt cienkie. Mimo wszystko troszkę mi się szarpało przy zdejmowaniu papieru. Na zdjęciu widać nawet w jednym miejscu, że krem przebija.
Nic nie widać😊a wygląda smacznie
Bardzo dziękuję, jest mi ogromnie miło 🙂 Rolada w smaku wyszła bardzo fajna, zwłaszcza na 2-3 dzień, kiedy smaki się fajnie przeniknęły.
Wieki nie robiłam rolady. Taka marchewkowa brzmi i wygląda bardzo smakowicie. :))