Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim

Zazwyczaj wykorzystując nowy przepis zastanawiam się czy dobrze mi wyjdzie, czy się uda, czy będzie smakowało.

Również i tym razem miałam pewne obawy. Nawet pomimo tego, że bazą/inspiracją do jego wykonania był przepis Jamiego Olivera, a one zawsze świetnie się udają 😉

No i tym razem również wyszło pysznie! Powiem Wam, że choć to danie u mnie może nie wygląda najlepiej, smakuje obłędnie. OBŁĘDNIE!

U nas na pewno do powtórki i również Wam polecam.

  • 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na paseczki.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Cebulę drobno siekamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy kurczaka. Po chwili dodajemy pieczarki oraz cebulę. Smażymy aż wszystkie płyny odparują z patelni, a składniki lekko się przyrumienią. Następnie dodajemy rozrobioną w śmietanie mąkę oraz bulion i musztardę*. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Dodajemy listki świeżego tymianku (natkę pietruszki). Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos się zagęści.

Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Ciasto francuskie rozwijamy, przycinamy na wielkość naczynia żaroodpornego. Delikatnie nacinamy je tworząc z nacięć kratkę, jednak robimy to w taki sposób, by nie przeciąć ciasta na wylot. Układamy go na potrawce w naczyniu żaroodpornym. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut (aż ciasto ładnie się zarumieni).

Podajemy np z puree ziemniaczanym i buraczkami.


*Mąkę pszenną rozmieszałam w kwaśnej śmietanie, powstała masa była jednak dosyć gęsta. Dodałam do niej odrobinę ciepłego bulionu zmieszanego z musztardą, a następnie połączyłam wszystko razem. Dodałam od razu całość do potrawki.

Źródło