Makaronowa sałatka z sosem jogurtowym curry

Powroty z wyjazdów bywają ciężkie. Dobrze, że mam przygotowanych jeszcze kilka przepisów, które mogę Wam wrzucić, zanim na dobre wejdę w gotowanie (niebawem szykuje mi się kolejny wyjazd (oby pogoda nie pokrzyżowała nam planów), więc pewnie w najbliższe dwa dni nie powstanie nic nowego, tylko pójdę w sprawdzone i szybkie posiłki ;)).

Makaronowych sałatek nigdy dosyć, prawda? No to zobaczcie, jaką sałatkę kiedyś robiłam – makaron, jajka, sałata, rzodkiewki, pomidorki i kurczak (jeśli masz pieczonego, wykorzystaj go, jeśli nie, pokrój w kostkę, dopraw po swojemu i usmaż).

No i aż sama się zdziwiłam, ale to była sałatka bez majonezu 😉

  • 250-300 g makaronu np kokardki
  • 4-5 jajek
  • 1 sałata rzymska
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek dymki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • ok. 400 g pieczonego kurczaka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • cytryna
  • curry
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki oliwy

Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki.

Umytą, osuszoną sałatę dzielimy na mniejsze części.

Oczyszczone rzodkiewki kroimy na plasterki.

Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy.

Pieczonego kurczaka kroimy na paseczki (możesz też użyć smażonego – kroimy w kostkę, doprawiamy ulubionymi przyprawami i obsmażamy).

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Skrapiamy 1 łyżką oliwy. Polewamy jogurtem zmieszanym z przyprawą curry i sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.