Czekoladowe ciasto z truskawkami
Proste, czekoladowe ciasto z truskawkami. Nazwałabym je tygodniowym, bo jest w sam raz do przygotowania w środku tygodnia, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a nie mamy czasu ani ochoty na wyszukane smaki.
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 150 g masła
- 100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka)
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- duży słoiczek dżemu truskawkowego (390 g)
- kilka-kilkanaście truskawek
- 2 op. galaretki truskawkowej
Mleko podgrzewamy razem z masłem na średnim ogniu. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy.
Do przestudzonej masy dodajemy rozmącone jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Na wierzchu ciasta rozprowadzamy kleksy z dżemu (mniej więcej 2-3 łyżki). Za pomocą patyczka do szaszłyków wkręcamy dżem do ciasta.
Wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
W rondelku podgrzewamy 3 szklanki wody. Pod koniec dodajemy do niej pozostały dżem i mieszamy. Gdy woda się zagotuje, zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej galaretki. Odstawiamy do stężenia.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na upieczonym cieście (w razie konieczności, można trochę wyrównać wierzch). Zalewamy tężejącą galaretką.
Kochamy sezon na truskawki, a łączenie ich z czekoladą tworzy finalnie poezję smaku
Rzadko robię ciasta, ale ze względu na truskawkowy sezon – zaryzykowałam i powiem szczerze, chyba częściej będę korzystać z Twoich przepisów. Mimo, że średnia za mnie kucharka, ciasto wyszło… perfekcyjne! 🙂