Warstwowa sałatka ryżowa z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami

Rewelacyjna sałatka warstwowa, pachnąca przyprawą do gyrosa. Bardzo wyrazista, sycąca, bardzo smaczna. Jedliśmy ją z ogromną przyjemnością. Zresztą zobaczcie na składniki, to musi smakować dobrze! 🙂

  • 100 g ryżu
  • około 400-500 g piersi z kurczaka
  • mały słoiczek marynowanych pieczarek
  • 2 pory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 jajka
  • zielona część cebulki dymki
  • 3-5 łyżek majonezu
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • przyprawa gyros
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek zawartych na opakowaniu. Studzimy.

Oczyszczone mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy kilkoma łyżkami przyprawy do gyrosa oraz niewielką ilością soli i pieprzu, mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki, po czym smażymy na rozgrzanym na patelni oleju.

Pory kroimy na półplasterki, przelewamy na sicie wrzącą wodą.

Pieczarki kroimy w drobną kostkę.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na cienkie paseczki.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Jajka gotujemy na twardo, Po obraniu, kroimy w kostkę.

Zieloną część cebulki dymki drobno siekamy.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem (można też dodać niewielką ilość ziół prowansalskich, polecam takie z młynka, są drobniejsze).

Na dnie salaterki układamy warstwowo:

  • ryż
  • pory
  • mięso wraz z sokami jakie pozostały na patelni
  • posiekana papryka
  • połowa sosu
  • pieczarki marynowane
  • kukurydza
  • reszta sosu majonezowego
  • jajka
  • szczypiorek

Na wierzchu wyłożyłam jeszcze kilka kleksów majonezu (już bez śmietany).