Jajka w wiosennym sosie (z rzodkiewką i ogórkiem)

Zbliża się Wielkanoc, pora więc na przepisy z jajkami w roli głównej 🙂

Kiedyś, u Kulinarnej Wioli, wpadł mi w oko przepis na jajka w wiosennym sosie. To zdecydowanie moje smaki, więc musiałam je przygotować.

Jajka w sosie z rzodkiewką i ogórkiem to bardzo smaczna propozycja. Rzeczywiście taka wiosenna.

Jeżeli lubicie jajka w majonezie, zachęcam do skorzystania również z tego przepisu. To smaczna propozycja, która nada się nie tylko na Wielkanoc, ale i na każdą rodzinną imprezę.

  • duży pęczek rzodkiewek
  • 1 długi zielony ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 6-7 jajek

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na połówki.

Szczypiorek oraz koperek drobno siekamy.

Rzodkiewki oraz ogórka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich posiekane zioła (1 łyżkę szczypiorku można odłożyć do dekoracji). Następnie dodajemy majonez ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy.

Sos wykładamy na półmisek. Rozkładamy na nim jajka, które oprószamy szczyptą soli. Całość posypujemy odłożonym szczypiorkiem.

A jeśli nigdy nie masz dość majonezu, można ozdobić nim (za pomocą rękawa z ozdobną tylką) wierzch jajka (dodatkowo zabezpieczy on też żółtko przed obsychaniem).