Udka kurczaka nadziewane chlebem i suszonymi śliwkami
Co powiecie na pachnące i aromatyczne udka faszerowane suszoną śliwką. Dodatek cynamonu nadaje im fajnego zimowego charakteru. Pamiętajmy jednak, że dodajemy go tylko szczyptę – powinien być lekko wyczuwalny, a nie dominujący.
Udka faszerowane suszonymi śliwkami, z dodatkiem chrupiących orzechów oraz grzanek, to świetna alternatywa dla schabu ze śliwkami. Ich przygotowanie wymaga co prawda pewnej wprawy, bo udka należy wpierw wytrybować, ale smak rekompensuje cały trud włożony w tę czynność:)
- 4 udka kurczaka
- 1 mała cebula
- 2-3 kromki czerstwego pieczywa
- 80 g suszonych śliwek
- szczypta cynamonu
- szczypta tymianku
- mielona papryka słodka i ostra
- szczypta imbiru
- sól, pieprz
Oczyszczone udka trybujemy. Oprószamy z obu stron solą, pieprzem, mieloną papryką słodką oraz szczyptą papryki ostrej, imbiru i cynamonu (tego ostatniego dajemy dosłownie szczyptę, tylko na wewnętrzną stronę mięsa). Delikatnie skrapiamy olejem. Wcieramy przyprawy. Odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc do lodówki).
Cebulę drobno siekamy.
Suszone śliwki zalewamy wrzącą wodą (można z dodatkiem torebki herbaty). Odstawiamy na 2-3 minutki. Odcedzamy. Następnie drobno kroimy.
Z chleba odkrawamy skórkę. Miąższ kroimy w dosyć drobną kostkę.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła, wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy kosteczki chleba. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Po chwili całość oprószamy suszonym tymiankiem. Na sam koniec dodajemy suszone śliwki. Smażymy razem jeszcze chwilkę. Odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowanym farszem napełniamy miejsca po kostkach. Zwijamy w roladkę. Spinamy wykałaczkami.
Udka układamy na blaszce do pieczenia lub w formie żaroodpornej. Skórkę skrapiamy niewielką ilością oleju. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut. Pod koniec pieczenia udka ponownie skrapiamy niewielką ilością oleju (smarujemy silikonowym pędzelkiem).
Bardzo dobry przepis na wykorzystanie chleba zapraszam na blog