Kruche ciasto z masą karmelowo-orzechową
Kolejna propozycja dla fanów słodkości – tym razem w kruchym cieście zamknięta została duża ilość różnego rodzaju orzechów.
Ciasto przed krojeniem musi całkowicie ostygnąć, inaczej będzie się kruszyć. Jest dosyć słodkie.
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 75 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany – opcjonalnie
Dodatkowo:
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 200 g orzeszków ziemnych (prażonych, solonych)
- 150 g cukru trzcinowego
- 180 g śmietanki 36%
- 50 g masła
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki siekamy.
Żółtka mieszamy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy do mąki z masłem, dokładnie wyrabiamy (w razie potrzeby dodajemy kwaśną śmietanę).
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Na patelnię wsypujemy cukier oraz wlewamy 1/4 szklanki wody. Podgrzewamy na średnim ogniu, do czasu, aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Na samym początku nie mieszamy, pod koniec można delikatnie zagarniać składniki silikonową łopatką (delikatnie przejeżdżamy nią po dnie patelni). Kiedy cukier się rozpuści dodajemy śmietankę oraz 50 g masła, mieszamy. Na tym etapie można delikatnie zwiększyć moc palnika. Gdy masa zawrze, dodajemy do niej orzechy. Mieszamy i gotujemy, aż do zgęstnienia.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, w proporcjach 1/3 i 2/3, Większą część wałkujemy na cienki placek. Wykładamy nim dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej, w miarę płytkiej formy, tzw cwibakówki. Do środka wkładamy nadzienie orzechowo-karmelowe. Mniejszy kawałek ciasta wałkujemy, wykrawamy część na górę ciasta, przykrywamy nim masę orzechową. Delikatnie dociskamy brzegi.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Odstawiamy w chłodnej miejsce, najlepiej na całą noc. Kroimy na porcje po całkowitym schłodzeniu.