Udka z ryżem – z piekarnika
Pyszne i bezproblemowe danie. Może troszkę niewyględne, ale taki już jego urok 😉 Mięciutki ryż, który przechodzi aromatem zalewy, idealnie aromatyczna cebula oraz miękkie mięso z chrupiącą skórą, to właśnie składowe dania, które najczęściej spotkać można pod nazwą „kurczak pieczony na ryżu”. U mnie jest już jeden przepis pod tą nazwą, a z racji, że tym razem przygotowałam danie z wykorzystaniem innej części kurczaka oraz troszkę innej zalewy, dodaję dla Was i taką inspirację.
To jeden z tych obiadów, które robi się sam i mnie samą poratował w czasie, kiedy po chorobie nie wróciłam jeszcze do pełnej formy i nie miałam siły na dłuższe stanie przy piecu. Tutaj wystarczy doprawić i obsmażyć mięso oraz pokroić cebulę i zagotować składniki zalewy. Potem wystarczy poskładać całość w naczyniu. I tyle. Resztę zrobi za nas piekarnik.
My poszliśmy na łatwiznę i zjedliśmy to danie samo, bez dodatków.
Jeśli chcecie wzbogacić danie, możecie na ryżu ułożyć pokrojone warzywa np paprykę, marchewkę czy brokuły. Myślę, że z dodatkami też będzie fajnie.
- 1 – 1,5 szkl. ryżu parboiled lub basmati
- 6-8 udek z kurczaka
- 2 średniej wielkości cebule
- mielona słodka papryka
- mielony imbir
- curry
- sól, pieprz
Zalewa:
- 3,5 – 4 szkl. wody
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
- 6 łyżek ketchupu
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 ząbek czosnku – cały
- listek laurowy
- 2x ziele angielskie
- mielona ostra papryka lub chili
Oczyszczone mięso dokładnie nacieramy mieloną papryką, imbirem, curry oraz solą, pieprzem i odrobiną oleju. Obsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju lub masła klarowanego.
Cebulę kroimy w piórka.
Na dnie żaroodpornego naczynia rozkładamy suchy ryż. Rozkładamy warstwę cebuli. Na wierzchu rozkładamy podsmażone mięso.
Składniki zalewy umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do naczynia (powinna przykryć cały ryż i mięso mniej więcej do połowy).
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-55 minut (aż ryż wchłonie zalewę i napęcznieje, a mięso zmięknie).
`
Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam ryż!
uwielbiam takie dania
Moja teściowa robi takiego kurczaka 🙂 Pyszny i szybki w wykonaniu 🙂
Przykrywać pokrywką?
Ja w tym wypadku robiłam bez przykrycia.
Naprawdę pyszny przepis. wypróbowałem to dzięki za udostępnienie
Wygląda mega apetycznie 🙂 I całkiem przyzwoita porcja białka!
Pozdrawiam