Skrzydełka w ketchupie

Pieczone skrzydełka to świetna propozycja zarówno na obiad, jak i do podania w formie przekąski na Sylwestra.

Świetnie smakują, a do tego szybko i prosto się je przygotowuje. Można nawet powiedzieć, że „robią się same”. Takie skrzydełka z piekarnika są bardzo smaczne i wiem, że wiele osób bardzo je lubi.

Mięso wychodzi mięciutkie i smaczne. Jeśli lubisz skrzydełka pikantne, zrezygnuj z dodatku łagodnego ketchupu, i dodaj więcej ostrej przyprawy.

  • 1 kg skrzydełek
  • 1/2 szkl. pikantnego ketchupu
  • 1/4 szkl. łagodnego ketchupu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta ostrej przyprawy – może to być chilli, pieprz cayenne, czy ostra papryka. U mnie to bardzo ostra przyprawa – turbo spicy od just spices
  • sól, pieprz

W dużym garnuszku łączymy oba ketchupy, musztardę oraz sos sojowy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, mieszamy.

Umyte i osuszone skrzydełka pozbawiamy lotek. Wkładamy do woreczka strunowego. Zalewamy przygotowaną marynatą, mieszamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Następnie skrzydełka rozkładamy na blaszce z kratką lub w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez około 45 minut, aż do miękkości mięsa i ładnego zarumienienia.