Warstwowa sałatka z mięsem mielonym i mozzarellą

Idealna na różnego rodzaju uroczystości rodzinne, święta, Sylwestra. Podzielna i sycąca. Zaskakująca, przez dodatek mięsa mielonego.

Zamiast mozzarelli można wykorzystać również ser feta.

  • 1/2 główki małej kapusty pekińskiej
  • 2 op. mozzarelli w zalewie/ zamiennie może być też feta – 1 op.
  • 2 czerwone cebule
  • kilka ogórków konserwowych (ja daję dużo, bo lubię)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • olej

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mięso mielone. Smażymy, często mieszając. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę, aż do odparowania z patelni wszelkich płynów. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Kapustę pekińską szatkujemy.

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.

Ogórki kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Na dnie dużej salaterki wykładamy połowę kapusty. Rozprowadzamy warstwę posiekanej cebuli. Następnie dajemy ogórki. Całość polewamy mniej więcej połową sosu. Wykładamy przestudzone mięso oraz warstwę kukurydzy. Przykrywamy je drugą częścią kapusty. Wykładamy resztę sosu. Na wierzchu sałatki układamy kawałki mozzarelli.

Schładzamy w lodówce.

Inspiracja