Warstwowa sałatka z mięsem mielonym i mozzarellą
Idealna na różnego rodzaju uroczystości rodzinne, święta, Sylwestra. Podzielna i sycąca. Zaskakująca, przez dodatek mięsa mielonego.
Zamiast mozzarelli można wykorzystać również ser feta.
- 1/2 główki małej kapusty pekińskiej
- 2 op. mozzarelli w zalewie/ zamiennie może być też feta – 1 op.
- 2 czerwone cebule
- kilka ogórków konserwowych (ja daję dużo, bo lubię)
- 1 puszka kukurydzy
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy
- 1-2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy mięso mielone. Smażymy, często mieszając. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę, aż do odparowania z patelni wszelkich płynów. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Kapustę pekińską szatkujemy.
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.
Ogórki kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w kostkę.
Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Na dnie dużej salaterki wykładamy połowę kapusty. Rozprowadzamy warstwę posiekanej cebuli. Następnie dajemy ogórki. Całość polewamy mniej więcej połową sosu. Wykładamy przestudzone mięso oraz warstwę kukurydzy. Przykrywamy je drugą częścią kapusty. Wykładamy resztę sosu. Na wierzchu sałatki układamy kawałki mozzarelli.
Schładzamy w lodówce.
Przepyszna sałatka, mile zaskoczyła smakiem. Polecam!!!
Bardzo miło mi to czytać 🙂 pozdrawiam!
Przepyszna sałatka. Moja córeczka zachwycona. Polecam!!!
Czy można dodać kiszonych ogórków zamiast konserwowych?
Tak
Ciekawy przepis . Musze zrobić na święta
No i mam już sałatkę, którą zrobię na Święta 🙂
Pytanie tylko na ile mniej więcej osób jest ta sałatka?
Super!
Nie pamiętam dokładnie na ile osób, ale to była raczej większa, typowo imprezowa porcja 🙂
Też tak mi się wydaje, po ilości składników. Dziękuję za szybką odpowiedź 😉
Sałatka przepyszna. Robiłam z podwójnej porcji na imprezę. Wszystko zjedzone 🤗
Bardzo się cieszę 🙂 Dziękuję za wiadomość :*
Czy sałatkę można zrobić dzień wcześniej? Czy sałata nie namoknie ?
Myślę, że nie powinno być problemu.
Czy do sałatkę musi być dodana cebula?
Można pominąć, jeśli ktoś nie może bądź nie lubi jej jeść