Ciasto murzynkowe z musem bananowym i kakaową pianką

Spód murzynkowy, mus bananowy i warstwa kakaowej śmietanki. Całość bardzo spójna w smaku, nie przesłodzona.

Warstwy są równe, a całość ładnie się prezentuje.

To wypiek, który szczególnie polecam osobom lubiących ciasta z masą śmietanową.

Ciasto:

  • 110 g masła
  • 90 g drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 50 ml mleka
  • 75 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Mus bananowy:

  • 4 banany
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 1 op. cytrynowej galaretki
  • szczypta kwasku cytrynowego

Pianka kakaowa:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1/3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • kilka kakaowych herbatników (około 1/3 dużego op.)
  • 2 łyżki śmietanki lub mleka
  • około 50 g białej czekolady

W rondelku umieszczamy pokrojone na kawałki masło, mleko, cukier oraz kakao. Podgrzewamy całość na niewielkim ogniu, aż do połączenia składników. Odkładamy do lekkiego przestudzenia.

Następnie do letniej masy dodajemy żółtka, mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy kakaowej w 2-3 turach. Delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną na dnie papierem do pieczenia tortownicę (24cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Studzimy.


Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Studzimy do temperatury pokojowej.

Obrane banany rozgniatamy za pomocą widelca na mus. Oprószamy je 2-3 szczyptami kwasku cytrynowego.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mus bananowy oraz przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę. Miksujemy do połączenia.

Powstałą masę wykładamy na przestudzone ciasto.

Na masie bananowej rozkładamy herbatniki kakaowe. Puste przestrzenie uzupełniamy mniejszymi, odpowiednio dokrojonymi, kawałkami herbatników. Delikatnie (!) nasączamy je mlekiem lub śmietanką. Wstawiamy do lodówki do stężenia.


Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder z kakao oraz przyprawą korzenną.

Żelatynę podgrzewamy na najmniejszym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z łyżką masy śmietanowej. Kiedy ładnie się połączy, dodajemy ją do reszty masy i miksujemy do połączenia (jeśli żelatyna zbije się w grudki po dodaniu masy, należy ponownie lekko ją podgrzać, a potem wlać bezpośrednio do miski z resztą śmietany).

Masę rozprowadzamy na masie bananowej.

Wierzch dekorujemy posiekaną czekoladą.

Źródło inspiracji