Piadina z tuńczykiem
Piadina czyli włoski chlebek z nadzieniem. Ten konkretny przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera.
Po przygotowaniu dwóch sztuk, uznałam, że farszu starczy mi na jeszcze jedną. Przygotowałam więc drugą porcję ciasta. Jedną z nadzieniem, a drugą solo. Również bardzo dobrze smakowała.
Takie chlebki są pyszne w smaku. Osobiście smakowały mi i na ciepło i na zimno. Jeszcze ciepłe są bardziej chrupiące, po czasie miękną.
Chlebek:
- 250 g mąki
- 125 ml wody
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- 1 słoiczek tuńczyka w oleju (użyłam NIXE, z Lidla)
- 125 g serka śmietankowego
- 1 czerwona cebula
- 1 jabłko
- 30 g sera cheddar
- biały ocet winny – 1-2 łyżki
- 1 łyżeczka musztardy grillowej
- tabasco – opcjonalnie
Mąkę przesiewamy do miski wraz z solą oraz proszkiem do pieczenia. Następnie wlewamy wodę i mieszamy składniki widelcem. Gdy składniki wstępnie się połączą, wyrabiamy całość dłońmi, aż do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta (w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wody).
Gotowe ciasto dzielimy na pół. Z każdej formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na płaski placek.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy placek po 2-3 minuty z każdej strony (do lekkiego zarumienienia).
W międzyczasie cebulę oraz jabłko kroimy na drobną kostkę. Składniki zalewamy octem winnym. Dodajemy osączonego z zalewy i lekko rozdrobnionego tuńczyka, serek śmietankowy oraz starty ser cheddar. Mieszamy. Opcjonalnie możemy zaostrzyć całość niewielką ilością musztardy czy nawet tabasco.
Gotowy placek ostrożnie zsuwamy z patelni na deskę do krojenia. Nacinamy go wzdłuż, tworząc kieszonkę. Środek wypełniamy połową przygotowanego nadzienia. Lekko dociskamy i ponownie umieszczamy na patelni. Smażymy kolejne 3-4 minuty.
Podobnie przygotowujemy drugi placek.
Piadina trochę kojarzy mi się z pitą, którą kilka razy przygotowywałam. Farsz z tuńczykiem może ciekawie smakować.
Pozdrawiam:)
Masz rację, choć pita wychodzi bardziej delikatna i leciutka, tutaj ciasto jest nieco bardziej zbite, ciężkie, a przynajmniej u mnie takie wyszło.
Ale smakowo super!
bardzo smacznie wygląda