Bułeczki z orzechami i syropem klonowym

Jeżeli macie ochotę na drożdżówki z orzechami, to zdecydowanie polecam te.

Musicie jednak zdawać sobie sprawę z tego, że ciasto dosyć długo należy wyrabiać, aby nabrało właściwej konsystencji. Przyda się więc tutaj sporo cierpliwości oraz silnej woli, by do tego luźnego ciasta nie dosypywać więcej mąki.

Moim zdaniem te bułeczki są suuuuper! 🙂

Ciasto:

  • 1 czubata łyżka świeżych drożdży
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 – 2 i 1/3 szkl. mąki
  • 65-70 g masła
  • skórka otarta z cytryny

Nadzienie:

  • 150 g mielonych orzechów (włoskie lub laskowe)
  • 100 g orzeszków ziemnych, prażonych
  • 3 łyżki cukru
  • 6 łyżek syropu klonowego

Dodatkowo:

  • 3 łyżki roztopionego masła

Do garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami cukru. Zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy. Dodajmy około 3-4 łyżki mąki, ponownie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.

Masło roztapiamy na małym ogniu. Studzimy.

Pozostałą mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy oba cukry, skórkę cytrynową, wyrośnięty zaczyn oraz mniej więcej połowę masła. Wyrabiamy. Pod koniec dodajemy resztę masła. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ciasto będzie luźne, takie ma być,

Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości (na około 1 – 1,5 godziny).


Orzeszki ziemne z grubsza siekamy. Łączymy w misce z orzechami mielonymi oraz z cukrem.


Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dosyć duży prostokąt (ciasto powinno być elastyczne, łatwo dawać się formować). 3/4 jego powierzchni posypujemy orzechami z cukrem. Polewamy syropem klonowym.

Część bez nadzienia zawijamy do środka, przykrywamy ciastem z orzechami. Powstałe ciasto ponownie delikatnie wałkujemy. Dzielimy je na pasy za pomocą noża lub radełka.

Każdy paseczek skręcamy wokół własnej osi i zawijamy w ślimaczka.

Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na około 20 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztopionym masłem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Źródło: Moje Gotowanie nr 3/2017