Gotowany sernik kajmakowy z gruszkami
Pyszny kajmakowy sernik gotowany, którego słodycz przełamuje kakaowe ciasto oraz warstwa gruszek z galaretką.
Jak dla mnie ciasto idealne:) Zdecydowanie polecam!
Ciasto:
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 szkl. cukru
- 2 jajka
- 1/4 szkl. mleka (w temp. pokojowej)
- 1/4 szkl. oleju
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Sernik gotowany:
- 500 g sernikowego twarogu
- 200 g masy kajmakowej
- 100 g masła
- 1/3 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka w proszku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. mleka
Galaretka z gruszkami:
- 500 g gruszek
- 1/2 szkl. wody
- 1 galaretka pomarańczowa
Kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy kawę, mleko, olej i cukier, mieszamy do połączenia rózgą kuchenną.
Do osobnej miski przesiewamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao.
Zawartość obu misek łączymy, mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji (nie dłużej).
Ciasto wylewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut (lub do suchego patyczka) .
Do garnuszka wbijamy jajka, łączymy je z mąką, mlekiem oraz mlekiem w proszku.
W rondelku umieszczamy masło z cukrem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się masła. Dodajemy masę kajmakową i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy twaróg. Doprowadzamy całość do wrzenia. Cały czas mieszamy, by nie dopuścić do przypalenia się masy. Dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę mleczno-jajeczną. Nie przerywając mieszania, gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty (do zgęstnienia), po czym od razu przekładamy na wystudzone ciasto.
Obrane gruszki kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku lub na patelni,wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, do miękkości. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Wykładamy na masę sernikową.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Uwagi: Gruszki chciałam by pozostały w kawałku. W trakcie gotowania woda odparowała, więc dolałam do nich jeszcze trochę wody.
Wygląda mega pysznie
Dziękuję. Smakuje jeszcze lepiej! Przynajmniej mnie on baaaardzo zachwycił 🙂
Przecudne ciasto
Dziękuję 🙂