Gotowany sernik kajmakowy z gruszkami

Pyszny kajmakowy sernik gotowany, którego słodycz przełamuje kakaowe ciasto oraz warstwa gruszek z galaretką.

Jak dla mnie ciasto idealne:) Zdecydowanie polecam!

Ciasto:

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. mleka (w temp. pokojowej)
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Sernik gotowany:

  • 500 g sernikowego twarogu
  • 200 g masy kajmakowej
  • 100 g masła
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka w proszku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. mleka

Galaretka z gruszkami:

  • 500 g gruszek
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 galaretka pomarańczowa

Kawę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wybijamy jajka. Dodajemy kawę, mleko, olej i cukier, mieszamy do połączenia rózgą kuchenną.

Do osobnej miski przesiewamy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao.

Zawartość obu misek łączymy, mieszamy rózgą kuchenną do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji (nie dłużej).

Ciasto wylewamy do tortownicy (24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 40 minut (lub do suchego patyczka) .


Do garnuszka wbijamy jajka, łączymy je z mąką, mlekiem oraz mlekiem w proszku.

W rondelku umieszczamy masło z cukrem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się masła. Dodajemy masę kajmakową i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy twaróg. Doprowadzamy całość do wrzenia. Cały czas mieszamy, by nie dopuścić do przypalenia się masy. Dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę mleczno-jajeczną. Nie przerywając mieszania, gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty (do zgęstnienia), po czym od razu przekładamy na wystudzone ciasto.


Obrane gruszki kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku lub na patelni,wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, do miękkości. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy suchą galaretkę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Wykładamy na masę sernikową.

Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Uwagi: Gruszki chciałam by pozostały w kawałku. W trakcie gotowania woda odparowała, więc dolałam do nich jeszcze trochę wody.

Źródło