Sałatka z chińskim makaronem, kapustą pekińską i szynką

Lubicie sałatki z zupek chińskich? Dziś na blogu kolejna wariacja na temat sałatki z makaronem chińskim.

Tym razem zasugerowałam się przepisem z bloga e-przepisykulinarne.

Co prawda makaron przygotowany w sosie sojowym z przyprawami jak dla mnie niewiele różnił się smakowo od takiego przygotowanego po prostu we gorącej wodzie, ale podaję składniki bez zmian, jeśli i Wy chcielibyście taki sposób przetestować.

Sałatka smakuje bardzo dobrze i bardzo wszystkim smakowała. Jeżeli lubicie makaronowe sałatki, czy dodatek kapusty pekińskiej, myślę, że i Wam przypadnie ona do gustu.

  • 150 g chińskiego makaronu np Mie* lub Chow mein
  • 3 jajka
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek zielony
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g szynki (u mnie pieczona polędwica wieprzowa)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • granulowany czosnek
  • mielona papryka ostra
  • imbir suszony
  • sól, pieprz

Do miski dajemy olej, ciemny sos sojowy, granulowany czosnek, ostrą paprykę, imbir oraz sól i pieprz. Dodajemy lekko pokruszony makaron. Całość zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż makaron zmięknie (wg czasu podanego na opakowaniu, u mnie około 5 minut). Odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Kapustę pekińską drobno siekamy.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Ogórka (jeśli ma twardą skórkę, obieramy) kroimy na pół, a następnie znów na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.

Szynkę kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.


*link afiliacyjny