Sałatka z chińskim makaronem, kapustą pekińską i szynką
Lubicie sałatki z zupek chińskich? Dziś na blogu kolejna wariacja na temat sałatki z makaronem chińskim.
Tym razem zasugerowałam się przepisem z bloga e-przepisykulinarne.
Co prawda makaron przygotowany w sosie sojowym z przyprawami jak dla mnie niewiele różnił się smakowo od takiego przygotowanego po prostu we gorącej wodzie, ale podaję składniki bez zmian, jeśli i Wy chcielibyście taki sposób przetestować.
Sałatka smakuje bardzo dobrze i bardzo wszystkim smakowała. Jeżeli lubicie makaronowe sałatki, czy dodatek kapusty pekińskiej, myślę, że i Wam przypadnie ona do gustu.
- 150 g chińskiego makaronu np Mie* lub Chow mein
- 3 jajka
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek zielony
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g szynki (u mnie pieczona polędwica wieprzowa)
- 3-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- granulowany czosnek
- mielona papryka ostra
- imbir suszony
- sól, pieprz
Do miski dajemy olej, ciemny sos sojowy, granulowany czosnek, ostrą paprykę, imbir oraz sól i pieprz. Dodajemy lekko pokruszony makaron. Całość zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż makaron zmięknie (wg czasu podanego na opakowaniu, u mnie około 5 minut). Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Kapustę pekińską drobno siekamy.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Ogórka (jeśli ma twardą skórkę, obieramy) kroimy na pół, a następnie znów na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.
Szynkę kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.
*link afiliacyjny