Naleśniki z budyniem i truskawkami

Nie jest to jakieś wyrafinowane danie, ot, najzwyklejsze naleśniki z dodatkiem budyniu, truskawek i truskawkowego sosu.

W sumie smakowały mi, choć nie jestem do końca fanką takiego farszu w postaci samego budyniu… może jakby zimny budyń zmiksować z serkiem homogenizowanym byłoby inaczej? Do przetestowania następnym razem;)

  • 2 jajka
  • 1 szkl. gazowanej wody mineralnej
  • 2 szkl. mleka
  • 2-2,5 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 500 ml mleka

Dodatkowo:

  • 190 g jogurtu naturalnego
  • 350 g truskawek

Składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w naczyniu i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki.

Budyń gotujemy wg wskazówek zawartych na opakowaniu.

200 g truskawek miksujemy z jogurtem na mus, Pozostałe kroimy na plasterki.

Naleśniki smarujemy budyniem, dajemy po kilka plasterków truskawek. Polewamy sosem jogurtowo-truskawkowym.