Omlet a’la pizza Margherita
Omlet a’la pizza Margherita to dopiero jest HIT! To taka niby pizza, niby chleb w jajku.
Na przyrumienioną ciabattę, wylewa się rozmącone jajka. Kiedy jajka się zetną, wykłada się sos pomidorowy i mozzarellę, a przed podaniem dekoruje się całość listkami bazylii.
Tym pysznym omletem pojedzą do syta 4 osoby. To super opcja na śniadanie lub kolację.
Polecam.
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy Italian Allrounder Just Spices
- 6 jajek
- 1 kulka mozzarelli
- 100 g mozzarelli w kostce do pizzy
- 2 ciabatty
- 1-2 łyżki masła klarowanego
- olej
- listki bazylii
- sól, pieprz
Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, zalewamy wrzącą wodą. Po chwili odcedzamy je i pozbawiamy skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę.
Czosnek drobno siekamy.
Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na plasterki. Mozzarellę do pizzy kroimy w małą kostkę.
Jajka dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Dodajemy kostki mozzarelli.
Ciabattę kroimy w dużą kostkę.
W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, czosnek oraz przyprawy. Smażymy, często mieszając, aż do zgęstnienia.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy ciabattę. Smażymy aż do lekkiego zrumienienia. Wlewamy jajka. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem. Gdy masa jajeczna się zetnie rozkładamy na wierzchu podsmażone pomidory. Rozkładamy plastry mozzarelli. Przykrywamy i smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.