Sernik z piankami marshmallow – bez pieczenia

Jakiś czas temu stałam się posiadaczką dość dużej ilości mini pianek marshmallow. Uwielbiamy je z kawą, czy kakao. Wykorzystałam je także do przygotowania wspólnie z Synkiem babeczek-owieczek, a teraz wykorzystałam je do przygotowania błyskawicznego serniczka.

Serniczek przygotowany jest w malutkiej tortownicy, a i tak wychodzi dosyć niski. W smaku jest inny od takiego tradycyjnego. Ja wykorzystałam kilkukrotnie przeciśnięty przez praskę ser tzw klinek i moim zdaniem jego smak był mocno wyczuwalny. Konsystencja serniczka jest dosyć miękka, aczkolwiek dobrze się go kroi. Najlepiej przechowywać go chłodnym miejscu lub w lodówce.

Spód:

  • 100 g herbatników maślanych
  • 60 g masła

Masa serowa:

  • 250 g twarogu (u mnie klinek, przeciśnięty przez praskę kilkukrotnie. Może być też twaróg sernikowy z wiaderka)
  • 160 g pianek marshmallow
  • 250 ml śmietanki 30%

Masło roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Herbatniki mielimy na drobno. Łączymy z przestudzonym masłem. Dokładnie mieszamy. Powstałą masą ciasteczkową wykładamy spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 18cm. Dokładnie ugniatamy masę łyżką.


Pianki podgrzewamy w mikrofalówce przez około 40 sekund (do momentu aż minimalnie „napuchną”).

W naczyniu umieszczamy twaróg (klinek należy kilkukrotnie przepuścić przez praskę). Dodajemy pianki i mieszamy, aż do połączenia. Do masy wlewamy śmietankę i miksujemy krótko (3-4 minuty).

Powstałą (dosyć płynną) masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.